ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιλαρά αποτελεί μία αυξανόμενη απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο

23 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Μετά από χρόνια μείωσης του ποσοστού εμβολιασμών κατά της ιλαράς, τα κρούσματα ιλαράς το 2022 αυξήθηκαν κατά 18% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 43% παγκοσμίως (σε σύγκριση με το 2021). Αυτό ανεβάζει τον εκτιμώμενο αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς σε 9.000.000 και τους θανάτους σε 136.000 –κυρίως μεταξύ παιδιών– σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όπως μεταδίδει ο ΠΟΥ, η ιλαρά εξακολουθεί να αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά. Το 2022, 37 χώρες παρουσίασαν επιδημίες ιλαράς, σε σύγκριση με 22 χώρες το 2021. Από τις χώρες που εμφάνισαν κρούσματα, 28 βρίσκονταν στην Αφρική, 6 στην Ανατολική Μεσόγειο, 2 στη Νοτιοανατολική Ασία και 1 στην Ευρώπη.

«Η αύξηση των επιδημιών ιλαράς και των θανάτων είναι συγκλονιστική, αλλά δυστυχώς, όχι απροσδόκητη, δεδομένης της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο John Vertefeuille, διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Ανοσοποίησης του CDC. «Τα κρούσματα ιλαράς οπουδήποτε αποτελούν κίνδυνο για όλες τις χώρες και τις κοινότητες, όπου οι άνθρωποι είναι υποεμβολιασμένοι. Οι επείγουσες, στοχευμένες προσπάθειες είναι κρίσιμες για την πρόληψη της νόσου της ιλαράς και των θανάτων».

Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς. Ενώ μια μέτρια αύξηση στην παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού σημειώθηκε το 2022 από το 2021, εξακολουθούσαν να υπάρχουν 33 εκατομμύρια παιδιά που δεν έκαναν την προβλεπόμενη δόση του εμβολίου ιλαράς.

Το CDC και ο ΠΟΥ προτρέπουν τις χώρες να βρουν και να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά κατά της ιλαράς και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και ενθαρρύνουν τους παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς να βοηθήσουν τις χώρες να εμβολιάσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές τους. 

Τέλος, για να βοηθήσουν στην πρόληψη της δημιουργίας εστιών του ιού, όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να επενδύσουν σε ισχυρά συστήματα επιτήρησης και στην ικανότητα ανταπόκρισης σε κρούσματα για την ταχεία ανίχνευση και αντίδραση σε τυχόν εστίες μόλυνσης.


Σχετικά Άρθρα