ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιλαρά απειλεί και ενήλικες που δεν γνωρίζουν αν νόσησαν ή αν έχουν εμβολιαστεί ως παιδιά

15 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Το Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, ακόμη και σε αυτές που είχαν δηλώσει εξάλειψη της ιλαράς ως ενδημικής νόσου, όπως η Ελλάδα. Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2023 αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και μεγαλύτεροι. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι... Μήπως πρέπει να εμβολιαστούν και κάποιοι ενήλικες; 

Σε Ελλάδα και Κύπρο, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων. 

Ομάδες πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι:

-εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
-εκπαιδευτικοί
- φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό
- μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή
- ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).

Πάντως οι ειδικοί συστήνουν να συζητήσουμε με ένα παθολόγο ή παιδίατρο το προσωπικό μας ιστορικό εμβολιασμού ή νόσησης κι αν δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα από τα δύο, να κρίνει ο ειδικός τι πρέπει να κάνουμε.

Σχετικά Άρθρα