ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γραφή με το χέρι είναι πιο ευεργετική για τον εγκέφαλο από την πληκτρολόγηση

29 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Η πληκτρολόγηση μπορεί να είναι πιο γρήγορη από το γράψιμο με το χέρι, αλλά είναι λιγότερο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology. Ειδικότερα, αφού οι ερευνητές στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 36 φοιτητών πανεπιστημίου, διαπίστωσαν ότι το γράψιμο με το χέρι και στυλό, μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη.

Στην αρχή του πειράματος, οι μαθητές κλήθηκαν,, είτε να γράψουν λέξεις χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό στυλό σε μια οθόνη αφής ή να πληκτρολογήσουν τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο. Όταν μια λέξη εμφανιζόταν σε μια οθόνη μπροστά τους, είχαν 25 δευτερόλεπτα για να τη γράψουν ή να την πληκτρολογήσουν ξανά και ξανά.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, καταγράφηκαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων.

«Το βασικό μας εύρημα ήταν ότι η γραφή ενεργοποιεί σχεδόν ολόκληρο τον εγκέφαλο σε σύγκριση με το πληκτρολόγιο, το οποίο δεν ενεργοποιεί σχεδόν καθόλου τον εγκέφαλο», δήλωσε η Audrey van der Meer, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νευροψυχολογίας στο NTNU.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γραφή με το χέρι, απαιτούσε επικοινωνία μεταξύ των οπτικών, αισθητηριακών και κινητικών φλοιών του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που έγραφαν με το ψηφιακό στυλό, έπρεπε να οπτικοποιήσουν τα γράμματα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες για να ελέγχουν την κίνησή τους καθώς έγραφαν.

Όταν πρέπει να γράψετε λέξεις με το χέρι, το «Α» θα φαίνεται εντελώς διαφορετικό από το «Β» και απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο κίνησης», είπε η van der Meer.

Αντίθετα, κατά την πληκτρολόγηση, τα πλήκτρα φαίνονται συνήθως ίδια, ανεξάρτητα από το γράμμα. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη, η πληκτρολόγηση απαιτούσε λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στους οπτικούς και κινητικούς φλοιούς.

«Επειδή μόνο μικρά μέρη του εγκεφάλου είναι ενεργά κατά τη γραφή με πληκτρολόγιο, δεν υπάρχει ανάγκη ο εγκέφαλος να επικοινωνεί μεταξύ διαφορετικών περιοχών», κατέληξε η van der Meer.

Σχετικά Άρθρα