ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Έριδα απειλεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρό μας

17 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Ο T. Ryan Gregory, εξελικτικός βιολόγος στον Καναδά, έδωσε στην παραλλαγή αυτή του στελέχους Όμικρον, την ονομασία Eris (Έριδα) μέσω μίας ανάρτησής του στο Twitter. Όπως διαδίδεται, εμπνεύστηκε από την αντίστοιχη ονομασία ενός νανοπλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Το CDC προβλέπει ότι η Eris, ή EG.5, αποτελεί το 17,3% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθιστώντας την, την πιο κοινή παραλλαγή αυτόν τον Αύγουστο με τον επιπολασμό της να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα μήνα πριν. Η EG.5 και οι συγγενείς της EG.5.1.1 είναι επίσης σε άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εκτιμώμενο επιπολασμό 14,55% από τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας υγειονομικής ασφάλειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταχώρισε την EG.5 ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση" χαμηλότερα από την κατηγορία «παραλλαγή ενδιαφέροντος» - στα μέσα Ιουλίου και εντοπίζει τα πρώτα τεκμηριωμένα δείγματα στις 17 Φεβρουαρίου. Η Maria Van Kerkhove, PhD, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι το EG.5 είναι μια νέα γραμμή Όμικρον - συγκεκριμένα, είναι μια υπο-γραμμή του XBB.1.9.2. και τα εμβόλια του φθινοπώρου θα στοχεύουν τα στελέχη XBB του ιού. Το φθινόπωρο προβληματίζει ιδιαίτερα πάντως τους επιστήμονες καθώς αν αυξάνονται τα κρούσματα το καλοκαίρι με με κλειστά σχολεία και τον κόσμο σε εξωτερικούς χώρους, τι θα γίνει όταν όλοι επιστρέψουμε στη ρουτίνα μας;

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κυκλοφορία της στην κοινότητα και η διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα της είναι νωρίς για να υπολογιστεί, τονίζουν.

Ο Shishi Luo, PhD, αναπληρωτής διευθυντής Βιοπληροφορικής και Μολυσματικών ασθενειών στο Helix, το οποίο παρακολουθεί τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η συζήτηση στο GitHub δείχνει ότι η EG.5 έχει μία μετάλλαξη στο γονίδιο spike που μπορεί να αυξήσει μέτρια την ανοσολογική διαφυγή, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει μειωμένη συγγένεια πρόσδεσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID συνολικά δεν φαίνεται να οφείλεται σε αυτή την παραλλαγή, αλλά μένει να δούμε «αν αυτό επιβεβαιωθεί τον επόμενο μήνα... 

Παρόλο που το καλοκαίρι δεν συνδέεται συνήθως με αναπνευστικές ασθένειες και παρόλο που αισθανόμαστε ότι ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το COVID και ότι η πανδημία είναι πίσω μας, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε αύξηση των κρουσμάτων», συμπλήρωσε ο Luo. «Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε την εθνική υποδομή που απαιτείται για να κάνουμε αυτού του είδους την επιτήρηση.

Σχετικά Άρθρα