ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H έρευνα για το έκζεμα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία για τον κνησμό

11 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Το έκζεμα, γνωστό επίσης κι ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις, που επηρεάζει περίπου 223 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματά του είναι η φαγούρα. Ενώ η φαγούρα μπορεί να ανακουφίσει στιγμιαία, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στην επιδερμίδα, να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων και να επιδεινώσει τη φλεγμονή.

«Η φαγούρα παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα ζωής των ατόμων με έκζεμα», εξήγησε ο Carsten Flohr, καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων. «Επηρεάζει τόσο την ποιότητα του ύπνου όσο και την ποσότητα ύπνου των ανθρώπων. Επηρεάζει επίσης την κοινωνική και επαγγελματική ζωή για τους ενήλικες και την απόλαυση του σχολείου για τα παιδιά», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Andrew Proctor, διευθύνων σύμβουλος του National Eczema, λέει ότι ο κνησμός από το έκζεμα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τα άτομα με την πάθηση. «Για τα εκατομμύρια παιδιών και ενηλίκων με ατοπικό έκζεμα, η ασταμάτητη φαγούρα είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή με αυτήν την περίπλοκη πάθηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν λίγες μακροχρόνιες θεραπείες που μπορούν να καταπραΰνουν αποτελεσματικά αυτόν τον τύπο κνησμού. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell διερεύνησε πώς ένα συγκεκριμένο μικρόβιο του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Συγκεκριμένα, το S. aureus είναι ένα παθογόνο βακτήριο και μία από τις πιο κοινές αιτίες δερματικών λοιμώξεων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν αρχικά το S. aureus στο δέρμα ποντικών, συνειδητοποιώντας ότι αυτό αύξησε την πιθανότητα τα ζώα να αναπτύξουν δερματίτιδα. Αυτά τα ποντίκια ξύνονταν επίσης πολύ περισσότερο από τα ποντίκια χωρίς S. aureus. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς το S. aureus θα μπορούσε να προκαλέσει φαγούρα, εστιάζοντας στα ένζυμα που παράγονται από τα βακτήρια. Το S. aureus παράγει 10 πρωτεάσες, επομένως οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε αυτές.

Κάποια στιγμή, αναγνώρισαν την πρωτεάση V8 ως τον κύριο οδηγό της απόκρισης της φαγούρας: Όταν οι επιστήμονες έκαναν ένεση της V8 σε ποντίκια, αυτά άρχισαν να ξύνονται. Τέλος, οι επιστήμονες είπαν ότι απέδειξαν ότι το V8 θα μπορούσε να διεγείρει τους νευρώνες κνησμού από ποντίκια και ανθρώπους αλληλεπιδρώντας με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα.

Ο Flohr εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με τα ευρήματα:

«Αυτή είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη γιατί θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε ερευνητές που θα βρουν νέους τρόπους για τη θεραπεία του εκζέματος. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που μπορεί να μπλοκάρει το ένζυμο που φαίνεται να εμπλέκεται μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του κνησμού», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα