ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H επιληψία συνδέεται με ένα υποφλοιώδες δίκτυο στον εγκέφαλο

13 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Είναι γνωστό στη νευροεπιστήμη ότι ορισμένες εγκεφαλικές βλάβες (αλλά όχι όλες) προκαλούν επιληψία. Μέχρι πρόσφατα, η χαρτογράφηση του εγκεφάλου δεν είχε αποκαλύψει το πώς η συγκεκριμένη θέση μίας εγκεφαλικής βλάβης αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί επιληψία που σχετίζεται με τη βλάβη αυτή.

Μία νέα ανάλυση χαρτογράφησης εγκεφάλου που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, υποδηλώνει ότι η επιληψία συνδέεται με ένα υποφλοιώδες εγκεφαλικό δίκτυο με ρίζες βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού. Ανεξάρτητα σε ποιο σημείο εντοπίζεται μια βλάβη, εάν διαταράξει τη λειτουργική συνδεσιμότητα ολόκληρου του εγκεφάλου με τη βαθιά ριζωμένη παρεγκεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιληψία που σχετίζεται με τη βλάβη.

Αντίθετα, εάν μια εγκεφαλική βλάβη δεν διαταράσσει τη λειτουργική σύνδεση με αυτό το υποφλοιώδες νευρικό δίκτυο, οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι δεν έχουν την τάση να βιώνουν επιληπτογένεση και είναι λιγότερο πιθανές οι αυθόρμητες ή χρόνιες κρίσεις. Η επιληπτογένεση είναι μια πολύπλοκη και μη πλήρως κατανοητή διαδικασία που καθιστά τους νευροτυπικούς (φυσιολογικούς) εγκεφάλους επιρρεπείς σε εκρήξεις μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.

Στην τελευταία τους ανάλυση των δεδομένων χαρτογράφησης του εγκεφάλου, οι Schaper και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στο ερευνητικό ερώτημα: "Η επιληψία που σχετίζεται με βλάβη χαρτογραφείται σε ένα εγκεφαλικό δίκτυο;"

Η ανάλυση των δεδομένων τους έδειξε ότι η σχετιζόμενη με τη βλάβη επιληψία, χαρτογραφείται σε ένα εγκεφαλικό δίκτυο που συνδέεται με την παρεγκεφαλίδα και τα βασικά γάγγλια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι ανέπτυξαν επιληψία που σχετίζεται με βλάβες, ήταν πιθανότερο να έχουν βλάβες που συνδέονται με αυτό το εγκεφαλικό δίκτυο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές της λειτουργικής συνδεσιμότητας της παρεγκεφαλίδας και των βασικών γαγγλίων με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να αποτελούν βασική αιτία επιληψίας που σχετίζεται με βλάβες.

«Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα από πού προέρχεται η επιληψία στον εγκέφαλο και ποια εγκεφαλικά κυκλώματα πρέπει να διαμορφώσουμε για τη θεραπεία ασθενών με επιληψία», δήλωσε ο Schaper σε μια ανακοίνωση . «Χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα καλωδίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, η χαρτογράφηση του δικτύου βλαβών μας επιτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τη θέση της μεμονωμένης βλάβης και να χαρτογραφήσουμε το συνδεδεμένο εγκεφαλικό κύκλωμα».



Σχετικά Άρθρα