ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επικοινωνία με τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συμβάλλει στην καλύτερη υγεία τους

13 Απριλίου 2023, 09:00

images

Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης γνωστός ως «συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια», αυτός ο τύπος καρδιαγγειακής νόσου εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι το 20% έως 25% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, εισάγονται ξανά εντός 60 ημερών. Περίπου το 73% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια, θα ζήσει 5 χρόνια και σχεδόν το 35% για 10 χρόνια.

Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, αναφέρουν ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έλαβαν πρόγραμμα φροντίδας μετά τη νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τηλεφωνικών κλήσεων από νοσηλευτές, έμειναν εκτός νοσοκομείου περισσότερο από εκείνους που έλαβαν το σύνηθες πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο περιελάμβανε μόνο μια επόμενη τηλεφωνική κλήση.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που έλαβαν τα πρόσθετα τηλεφωνήματα, πέρασαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε την τυπική παρακολούθηση. Σημειώνεται ότι,  σε αυτή τη μελέτη, παρακολουθήθηκαν περισσότερα από 1.300 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν νοσηλευτεί για καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, έλαβαν ένα αναθεωρημένο σχέδιο φροντίδας μετά τη νοσηλεία. Το σχέδιο περιλάμβανε εκπαίδευση για την καρδιακή ανεπάρκεια πριν από την έξοδο και κατά μέσο όρο 5 τηλεφωνήματα παρακολούθησης από νοσηλευτές σε διάστημα 180 ημερών.

Επιπλέον, κάθε συμμετέχων έλαβε ένα πιεσόμετρο και μια ζυγαριά για να αναφέρει το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων. Όποιος ανέφερε ασυνήθιστα συμπτώματα, έλαβε πρόσθετες κλήσεις παρακολούθησης.

Οι άλλοι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν την τυπική φροντίδα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για καρδιακή ανεπάρκεια πριν από την έξοδο και ένα τηλεφώνημα παρακολούθησης από το νοσοκομείο.

Τα άτομα στη μελέτη ομαδοποιήθηκαν με βάση πόσες άλλες ασθένειες ή καταστάσεις υγείας είχαν εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα ομάδες υψηλής, μέτριας και χαμηλής συννοσηρότητας.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη στην ομάδα υψηλής συννοσηρότητας που συμμετείχαν στη νέα διαδικασία παρακολούθησης, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στις 30 ημέρες και πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στις 180 ημέρες από εκείνους της ομάδας που έλαβαν την τυπική παρακολούθηση. Επιπλέον, έμειναν εκτός νοσοκομείου κατά μέσο όρο 152 ημέρες, σε σύγκριση με 133 ημέρες για τα άτομα που δεν συμμετείχαν στη νέα διαδικασία παρακολούθησης.

Τέλος, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα στις ομάδες χαμηλής και μέτριας συννοσηρότητας που έλαβαν το νέο πρωτόκολλο, δεν είχαν στατιστικά σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που έλαβαν την τυπική παρακολούθηση.


Σχετικά Άρθρα