ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επικαιροποίηση της ...επικαιροποίησης στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2

13 September 2022, 07:00

images

Καλά -καλά δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια των Pfizer/Biotech και Moderna που εμπεριέχουν το στέλεχος Όμικρον 1 και ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), άναψε χθες το "πράσινο φως" για την έγκριση χορήγησης του προσαρμοσμένου δισθενούς εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που στοχεύει στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Το εμβόλιο Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, προορίζεται για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, όπως και τα εμβόλια που έχουμε ήδη προμηθευτεί με το στέλεχος Όμικρον 1. Κοινός τόπος, είναι ότι όλα αυτά τα εμβόλια προορίζονται μόνο σε άτομα που έχουν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό και όχι σε ανεμβολίαστους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο με το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν. 

Στην απόφασή της να συστήσει την έγκριση του Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, η επιτροπή του ΕΜΑ έλαβε υπόψη της όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα προσαρμοσμένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα εγκεκριμένου προσαρμοσμένου εμβολίου Comirnaty Original/Omicron BA.1, καθώς και ερευνητικά εμβόλια κατά άλλων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή CHMP του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικό από το αρχικό Comirnaty στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5. Το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου, αναμένεται να είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Comirnaty Original/Omicron BA.1 και του ίδιου του Comirnaty για το οποίο υπάρχει μεγάλος αριθμός δεδομένων.


Σχετικά Άρθρα