ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H επανασύνδεση ασθενών με τα κατοικίδιά τους βοηθά στην ανάρρωση

30 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Ένα βελγικό νοσοκομείο έχει διαμορφώσει κατάλληλα χώρο, στον οποίο κατοικίδια ζώα μπορούν να έρχονται σε επαφή με ασθενείς που βρίσκονται σε παρηγορητική αγωγή ή με ασθένειες που απαιτούν μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό τους.

Τα περισσότερα νοσοκομεία ανά τον κόσμο δεν επιτρέπουν τα κατοικίδια στους χώρους τους, για λόγους υγιεινής και κινδύνου μόλυνσης και για χρόνια οι μακροχρόνιοι ασθενείς στο νοσοκομείο Sint-Trudo που ήθελαν να δουν τα κατοικίδιά τους, έπρεπε να το κάνουν στην αυλή του νοσοκομείου.

Ωστόσο, σε συνομιλίες μεταξύ καρκινοπαθών και ψυχολόγων στα νοσοκομεία, αναπτύχθηκε η ιδέα για έναν αποκλειστικό εσωτερικό χώρο – ξεχωριστό μεν, αλλά εντός του νοσοκομείου - και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός χώρου επίσκεψης κατοικίδιων που άνοιξε τον περασμένο μήνα.

«Για τους μακροχρόνια νοσηλευόμενους, η ψυχική ευεξία είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωσή τους και η επανασύνδεση με τα κατοικίδια βοηθά πραγματικά», δήλωσε η Miet Driesen, από το Sint-Trudo στο Sint-Truiden του Βελγίου.

Χρηματοδοτούμενος από μια φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο με 140.000 ευρώ, ο νέος χώρος επιτρέπει στους ασθενείς να συναντώνται με κατοικίδια 1 ώρα την εβδομάδα. Προς το παρόν, επιτρέπονται μόνο σκύλοι και γάτες.

Για την ασθενή Greta Donnay, 56, που ανάρρωνε από λοίμωξη από λιστέρια, η επανένωση με τον σκύλο της, Rambo, ήταν πραγματική βοηθητική για την ψυχική της υγεία και το ηθικό της. «Το να βλέπεις τον σκύλο σου από μόνο του δεν σε θεραπεύει, αλλά σου δίνει δύναμη», είπε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή σημαίνει επίσης πολλά για το ζώο. «Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε έναν σκύλο τι συμβαίνει και γιατί έλειψες», είπε.

Από το Σεπτέμβριο, το νοσοκομείο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει το χώρο για συνεδρίες με μια φιλανθρωπική οργάνωση που αξιοποιεί σκύλους θεραπείας για την αποκατάσταση των νοητικών και κινητικών δεξιοτήτων.


Σχετικά Άρθρα