ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση

01 Απριλίου 2024, 08:00

images

Το να κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, εξέτασαν δεδομένα από 16 μελέτες που έγιναν μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Μαΐου 2023. Τα δεδομένα αφορούσαν περιπτώσεις υπέρτασης 1.044.035 ατόμων σε 6 χώρες που δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης σε περιόδους παρακολούθησης, που κυμαίνονταν από 2 έως 18 έτη (με μέσο όρο τα 5 έτη).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, όσοι κοιμούνταν για μικρότερα χρονικά διαστήματα, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, ακόμη και μετά την προσαρμογή των δημογραφικών και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που περιλάμβαναν το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τη μάζα σώματος, την εκπαίδευση, το φύλο και την ηλικία. Ο συσχετισμός ήταν ακόμη πιο ισχυρός για τους ανθρώπους που κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες.

«Με βάση τα πιο ενημερωμένα δεδομένα, όσο λιγότερο κοιμάστε - δηλαδή λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα - τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ Kaveh Hosseini, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στο Κέντρο Καρδιάς της Τεχεράνης στο Ιράν, σε δήλωση. «Ο ύπνος 7 έως 8 ωρών, όπως συνιστάται από ειδικούς στον ύπνο, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την καρδιά σας».

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ο ελλιπής ύπνος συσχετίστηκε με 7% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτός ο αριθμός έφτασε στο 11% όταν η διάρκεια του ύπνου ήταν μικρότερη από 5 ώρες. Ο Hosseini ανέφερε ότι η ομάδα συνέκρινε το εύρημα με τις επιπτώσεις του διαβήτη και του καπνίσματος, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης ενός ατόμου κατά τουλάχιστον 20%. Συμπλήρωσε δε ότι, ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν συγκεκριμένα πιθανές αιτίες, ο διαταραγμένος ύπνος θα μπορούσε να είναι μια από αυτές και ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι οι διαταραχές ύπνου, όπως άπνοια ύπνου, καθώς και κατάθλιψη, άγχος, χρήση ορισμένων φαρμάκων, αλκοόλ, νυχτερινή εργασία, υπερφαγία ή άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, παρουσιάζονται στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Σχετικά Άρθρα