ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σωτήρια

13 September 2023, 07:00

images

Το 2021, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) δημοσίευσε μία σύσταση, σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες ηλικίας 45 έως 75 ετών θα υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο παχέος εντέρου (ΚΠΕ). Ενώ ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών, εκτιμάται ότι το 13% των νέων περιπτώσεων αφορούν σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά ΚΠΕ σε άτομα ηλικίας 40 έως 49 ετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15% από το 2002 έως το 2016. Το 2023, εκτιμάται ότι 19.550 άτομα κάτω των 50 ετών θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου και 3.750 θα πεθάνουν από τη νόσο μόνο στις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε νεότερους ανθρώπους να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου (δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για το γιατί συμβαίνει αυτό) και η έναρξη του προληπτικού ελέγχου νωρίτερα μπορεί να μας επιτρέψει να περιορίσουμε αυτή την απότομη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου στον νεότερο πληθυσμό», δήλωσε ο Δρ. Arun Swaminath, επικεφαλής γαστρεντερολογίας στο Northwell Lenox Hill Hospital.

Παρά την αύξηση, η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο παχέος εντέρου εξακολουθεί να υστερεί, είπε ο Δρ Paul Limburg, επικεφαλής ιατρικός έλεγχος στο Exact Sciences. Το Cologuard είναι μια απλή εξέταση κοπράνων, τα οποία  συλλέγετε στο σπίτι και στέλνετε μέσω ταχυδρομείου για να ελέγξετε για ορισμένες αλλαγές στο DNA, ενδεικτικές της ύπαρξης  καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά εάν ένα άτομο έχει θετικό τεστ, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε κωλονοσκόπηση.

Αν και η κωλονοσκόπηση είναι πιο επεμβατική και απαιτεί σημαντική προετοιμασία για την κένωση του παχέος εντέρου την ημέρα πριν από τη διαδικασία, προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αφαιρώντας τους δυνητικά καρκινικούς πολύποδες προτού γίνουν καρκινικοί. Αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε εξέταση, κάθε έλεγχος είναι καλύτερος από την πλήρη έλλειψη ελέγχου. Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου έγκειται στο γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο καρκίνος που μπορεί να προληφθεί πιο εύκολα, αλλά και ο καρκίνος που προλαμβάνεται λιγότερο, τόνισε ο Limburg.

Τέλος, εκτιμάται ότι η εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο ενός επιπολασμού προσυμπτωματικού ελέγχου ΚΠΕ της τάξης του 80% για όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ που πληρούν τα κριτήρια,  θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, αποτρέποντας πολυάριθμες περιπτώσεις καρκίνου και θανάτους εξαιτίας αυτού.

Σχετικά Άρθρα