ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΕ σε συναγερμό: Lockdown σε Γαλλία και Γερμανία- Ολλανδοί σε ΜΕΘ της Γερμανίας

29 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Η Γαλλία μπαίνει σε lockdown από την 30η Οκτωβρίου όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το lockdown της Άνοιξης, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή. Εν τω μεταξύ στη Γερμανία, κλείνουν εστιατόρια και θέατρα, παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, και θα διεξάγονται χωρίς θεατές οι αγώνες ποδοσφαίρου. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια συμφώνησαν χθες σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. Και πρόσθεσε: «Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Τα μέτρα θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. «Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η Καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ "τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε βαθμό που οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού. Σε 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή. Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών", επισήμανε η Καγκελάριος.

Η Ολλανδία κατέρρευσε υγειονομικά

Το νοσοκομείο Flevo στην πόλη Άλμερε στην κεντρική Ολλανδία, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει με ελικόπτερο δύο από τους ασθενείς του που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο στο Μίνστερ, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων ανατολικά από τα σύνορα Ολλανδίας-Γερμανίας. 

Στο πρώτο κύμα τον Μάρτιο, δεκάδες Ολλανδοί ασθενείς διακομίστηκαν στη Γερμανία, όπου η διαθεσιμότητα κλινών στις ΜΕΘ είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την Ολλανδία. Η ολλανδική ένωση νοσοκομείων LCPS ανέφερε πως αναμένει τη μεταφορά επιπλέον τεσσάρων ασθενών στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των μολύνσεων στην Ολλανδία ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν καθημερινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και εκτοξεύτηκε σε σχεδόν 10.000 σήμερα. Τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, ο πληθυσμός της οποίας είναι σχεδόν πενταπλάσιος, ανήλθαν σε 11.242.

Η Ευρώπη παίρνει πρωτοβουλίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία. «Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη – μέλη. Θα υπάρξει ένα κοινό, ευρωπαϊκό, σύστημα για να διευκολύνονται τα αεροπορικά ταξίδια, το οποίο θα έχει τις εξής παραμέτρους:


* Κοινό πρωτόκολλο (PLF) για τη διεξαγωγή τεστ που θα ξεκινά από τα αεροπορικά ταξίδια.

* Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους κανόνες καραντίνας.

* Κοινή καθοδήγηση για τους ταξιδιώτες για μια κοινή ψηφιακή βάση δεδομένων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από την ατομική μας ευθύνη και τη συνεργασία το εμβόλιο δεν είναι πανάκια θα περάσουμε από πολλά στάδια πριν δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Σύμφωνα με την ίδια, οι στρατηγικές εξόδου από την έκτακτη ανάγκη ήταν πολύ γρήγορες και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα είναι το τελευταίο.

Σχετικά Άρθρα