ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δράση αντισυλληπτικών στο γυναικείο οργανισμό

16 September 2019, 07:11

images

Οι τύποι της ορμονικής αντισύλληψης είναι το χάπι, το αυτοκόλλητο επίθεμα και οι ενέσεις.

Τα αντισυλληπτικά χάπια δρουν εμποδίζοντας την παραγωγή των ορμονών που παίζουν ρόλο στην ωορρηξία και την εμμηνόρροια και όταν τα παίρνει η γυναίκα αρκετά χρόνια, συνηθίζει να έχει περίοδο λίγων ημερών με σταθερή αιμορραγία.

Όταν όμως θέλει να αποκτήσει παιδί, δεν έχει παρά απλά να τα διακόψει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν δεν υπάρξει διαταραχή του έμμηνου κύκλου, η γυναίκα θα έχει ωορρηξία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών.

 Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που διακόπτουν τα αντισυλληπτικά χάπια μένουν έγκυες μέσα σε 6 μήνες, εάν δεν χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικά).

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism έδειξε ότι πολλές γυναίκες παρουσιάζουν μείωση στα επίπεδα της βιταμίνης D όταν σταματούν να παίρνουν αντισυλληπτικά.

Η μείωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προβληματική, διότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Αν η γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, χρειάζεται επαρκή επίπεδα της βιταμίνης και για το μωρό της (η βιταμίνη D συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ομαλή ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου).

Όπως μας λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, οι αλλαγές που θα δει η γυναίκα όταν σταματήσει τα αντισυλληπτικά είναι συνήθως οι ακόλουθες:

- Ίσως υπάρξει διαταραχή του έμμηνου κύκλου.

- Η περίοδος μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη και πιο «βαριά».

-Μπορεί να επανεμφανιστούν τα συμπτώματα που οδήγησαν την γυναίκα σε θεραπευτική λήψη τους (πολυκυστικές ωοθήκες κλπ).

-Μπορεί να μείνει αμέσως έγκυος.

-Το σωματικό βάρος σας πιθανώς θα μειωθεί ελάχιστα.

-Μπορεί να αλλάξουν οι μαστοί και να πονούν πριν από κάθε περίοδο.

-Μπορεί να αυξηθεί η λίμπιντο εάν είχε παρουσιάσει κάμψη με τα αντισυλληπτικά.

Σχετικά Άρθρα