ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος

09 Απριλίου 2022, 08:00

images

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος μιας δυνητικά σοβαρής παρενέργειας της COVID-19 μπορεί να παραμείνει αυξημένη επί μήνες.

Συγκεκριμένα, Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σουηδία, για να ανακαλύψουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος στα πόδια και τους πνεύμονες μπορεί να επεκταθεί έως και έξι μήνες μετά τη νόσηση από τον SARS-CoV-2.

Ο Δρ. Richard Becker, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αγγείων του UC και του τμήματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Νόσων στο Κολέγιο Ιατρικής του UC, δήλωσε στο Healthline ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν τη σημαντικότητα της συλλογής δεδομένων.

«Αποδεικνύουν τη δύναμη και τις δυνατότητες των εθνικών βάσεων δεδομένων για την καταγραφή της φυσικής ιστορίας της νόσου – στη συγκεκριμένη περίπτωση της COVID-19».

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 από την αρχή της πανδημίας έως τα μέσα του 2021, ενώ αντιστοίχισαν την ηλικία, το φύλο και την περιοχή με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν πενταπλάσιο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, διπλασιασμό του κινδύνου αιμορραγίας και 33 φορές αύξηση του κινδύνου πνευμονικής εμβολής (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες), με τον υψηλότερο κίνδυνο να ελλοχεύει σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, ότι αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σημαντικά για 70 ημέρες μετά τη μόλυνση για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, 110 ημέρες για πνευμονική εμβολή, ενώ ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξήθηκε επί δύο μήνες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν «ότι ο κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής παραμένει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση», τόνισε ο Becker.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν μεγαλύτερος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας σε σύγκριση με το δεύτερο και το τρίτο κύμα και σε όσους εμφάνισαν πιο σοβαρή ασθένεια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο και τις βελτιώσεις στη θεραπεία για ηλικιωμένους ασθενείς μετά το πρώτο κύμα.

Ακόμη και μεταξύ των μη νοσηλευόμενων ασθενών με ηπιότερα συμπτώματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένους κινδύνους εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας σε ήπιες περιπτώσεις.

«Η σοβαρότητα της μόλυνσης και το προφίλ κινδύνου μεταξύ των επιζώντων της COVID-19 βοήθησαν στον εντοπισμό των ατόμων που ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή μετά την έξοδο από το νοσοκομείο», είπε ο Becker.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι τα ευρήματα μπορεί να υποδηλώνουν διαφορετικό κίνδυνο θρόμβων αίματος μεταξύ των παραλλαγών της COVID-19.


Σχετικά Άρθρα