ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία

12 Μαρτίου 2022, 08:00

images

Η νόσηση με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Ειδικότερα, οι επιστήμονες βρήκαν σημαντικές διαφορές στις μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τη μόλυνση. Ακόμη και μετά από μια ήπια μόλυνση, το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου είχε συρρικνωθεί ελαφρώς, με λιγότερη φαιά ουσία στα μέρη που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι μόνιμες, αλλά τόνισαν ότι ο εγκέφαλος θα μπορούσε να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Gwenaelle Douaud, από το Wellcome Center for Integrative Neuroimaging, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Ερευνούσαμε ουσιαστικά μία ήπια λοίμωξη, ώστε να δούμε αν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε κάποιες διαφορές στον εγκέφαλό τους και πώς ήταν  ο εγκέφαλός τους. Η αλλαγή σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς».

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν 401 συμμετέχοντες 4,5 μήνες, κατά μέσο όρο, μετά τη μόλυνση τους, το 96% των οποίων είχε ήπιας μορφής COVID-19 και 384 συμμετέχοντες που δεν είχαν COVID-19.

Τα ευρήματα ήταν τα εξής:

Το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου στους νοσήσαντες συμμετέχοντες είχε συρρικνωθεί μεταξύ 0,2% και 2%.

Υπήρξαν απώλειες στη φαιά ουσία στις οσφρητικές περιοχές, που συνδέονται με την όσφρηση και περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη.

Όσοι είχαν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19 ήταν πιο δύσκολο να εκτελέσουν περίπλοκα ψυχολογικά τεστ.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες ή έχουν πραγματική σημασία για την υγεία και την ευημερία όσων νόσησαν.

"Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αυτοθεραπευθεί. Έτσι υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι βλαβερές συνέπειες της μόλυνσης θα αμβλυνθούν", δήλωσε ο καθηγητής Douaud.

Η πιο σημαντική απώλεια φαιάς ουσίας ήταν πάντως στις οσφρητικές περιοχές αλλά δεν είναι σαφές εάν ο ιός επιτίθεται απευθείας σε αυτήν την περιοχή ή τα κύτταρα απλώς νεκρώνονται λόγω μη χρήσης αφού τα άτομα με COVID-19 χάσουν παροδικά την όσφρησή τους.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν όταν ο αρχικός ιός και η παραλλαγή Άλφα ήταν επικρατούσες και η απώλεια όσφρησης και γεύσης ήταν πρωταρχικό σύμπτωμα. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν με την πιο πρόσφατη παραλλαγή Όμικρον που ανέφεραν αυτό το σύμπτωμα, έχει μειωθεί δραματικά. Τέλος, δεν είναι επίσης σαφές εάν όλες οι παραλλαγές του ιού προκαλούν αυτή τη βλάβη.



Σχετικά Άρθρα