ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση των αυτοάνοσων παθήσεων

01 Φεβρουαρίου 2022, 11:30

images

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Harvard Gazette, η βιταμίνη D μπορεί να παρέχει περισσότερη προστασία ενάντια στη ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

 Η μελέτη που έγινε από τους ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital αφορούσε μεγάλης κλίμακας δοκιμή βιταμίνης D και ωμέγα-3 (VITAL) σε συμμετέχοντες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι παρακολουθούνταν για περίπου πέντε χρόνια.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζονται συνήθως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής τους. Σύμφωνα με τον Jill Hahn, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Brigham, «θα ήταν συναρπαστικό αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να επαληθεύουμε τα ίδια προληπτικά αποτελέσματα σε νεότερα άτομα».

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν την βιταμίνη D, 123 συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας και 155 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου διαγνώστηκαν με επιβεβαιωμένη AD (αυτοάνοσο νόσημα), στους οποίους σημειώθηκε μείωση 22% του νοσήματος.

Μεταξύ αυτών στο σκέλος των λιπαρών οξέων, επιβεβαιωμένη AD εμφανίστηκε σε 130 συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας και 148 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από μόνη της δεν μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης AD, αλλά η μελέτη βρήκε στοιχεία αυξημένης επίδρασης μετά από μεγαλύτερη διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων.

Η μελέτη αυτή περιλάμβανε ένα ποικίλο και μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, αλλά αυτοί ήταν κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα ίσως να μην μπορούν να γενικευτούν και για άτομα νεότερης ηλικίας που εμφανίζουν αυτοάνοσα νοσήματα νωρίτερα στη ζωή τους.

Επιπλέον, στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μόνο μία δόση από κάθε συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης, ότι η μακρύτερη παρακολούθηση μπορεί να είναι πιο ενημερωτική για να εκτιμηθεί εάν τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια.


Σχετικά Άρθρα