ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αϋπνία μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο- Πάλι τα παιδιά στο στόχαστρο

13 Ιανουαρίου 2020, 10:10

images

Έρευνα με συμμετοχή και της Κύπρου φέρνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στο προσκήνιο την σπουδαιότητα του καλού ύπνου στα παιδιά. 

Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά κάτω από το μικροσκόπιο θα μπαίνει στο εξής η αϋπνία, καθώς όπως αποκάλυψαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών της Διατροφής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Experimental Physiology, ετοιμάζεται εξέταση αίματος για αυτούς που υποφέρουν από τη διαταραχή.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από την Ιταλία μελετώντας δείγματα αίματος από παιδιά στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών και από παιδιά στην Κύπρο), σε κάποια σημεία του RNA στο αίμα των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιες αϋπνίες ή από λίγες ώρες ύπνου, υπάρχει διαφοροποίηση που είναι ανιχνεύσιμη και μετρήσιμη στο αίμα.

Εξετάζοντας μάλιστα των αίμα παιδιών ανακάλυψαν ότι όσα δεν κοιμούνται αρκετές ώρες κάθε βράδυ (8-9) παρουσιάζουν αυτές τις διαφορές στο RNA οι οποίες έχουν επίδραση στο σύνολο της υγείας αλλά και στις σχολικές επιδόσεις.

Η εν λόγω έρευνα πάντως είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί η εξέταση αίματος που θα πιστοποιεί αν ο λίγος ή διακοπτόμενος ύπνος μας έχεις δημιουργήσει και πρόβλημα στο RNA.

Μέχρι τότε, καλό είναι τα παιδιά να κοιμούνται 9 ώρες κάθε βράδυ και οι έφηβοι 8 ώρες.


Σχετικά Άρθρα