ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απώλεια ακοής ως συνέπεια της COVID-19

24 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, ότι οι ασθενείς με COVID-19, διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν έναν ειδικό τύπο απώλειας ακοής που ονομάζεται αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Ειδικότερα, είναι άγνωστο εάν η νόσηση από τον SARS-CoV-2, μπορεί να προκαλέσει άμεσα απώλεια ακοής, αλλά είναι πιθανό αφού ο ιός εισέρχεται στο αυτί, στη μύτη και στην ευσταχιανή σάλπιγγα.

Υποτίθεται ότι η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, μπορεί να προκύψει από ιογενή λοίμωξη. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι έως και το 25% των ασθενών που παρουσιάζουν αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, έχουν βιώσει μια ασθένεια παρόμοια με τον ιό εντός ενός μήνα από την επίσκεψή τους στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στην εσωτερική δομή παρόμοια με τη βλάβη που παρατηρείται σε ασθενείς με άλλους ιούς που προκαλούν απώλεια ακοής, όπως η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) και η ιλαρά. Επομένως, δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει παρόμοια καταστροφή με αποτέλεσμα απώλεια ακοής.

Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες αναφερόμενες περιπτώσεις αιφνίδιας νευροαισθητήρια απώλεια ακοής που σχετίζεται με λοίμωξη από COVID-19 (SARS-CoV-2) καθώς εξελίσσεται η έρευνα.

Ο ιός SARS-CoV-2 μοιάζει να αποκτά άμεση πρόσβαση στον λαβύρινθο ή στο έσω αυτί και στο κοχλιακό νεύρο. Ο ιός αυτός μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου έναν λανθάνοντα ιό μέσα στο έσω αυτί, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά, οδηγώντας σε απώλεια ακοής.

Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον ότι έως και το 10% των ασθενών με COVID-109 με αυτοαναφερόμενη απώλεια γεύσης και όσφρησης, έχουν παραπονεθεί για απώλεια ακοής σε κάποιο σημείο. Πολλές από αυτές τις αναφορές έχουν περιοριστεί, ωστόσο, επειδή οι ασθενείς δηλώνουν από μόνοι τους την απώλεια ακοής και δεν υπάρχουν τεστ ακοής, δεν είναι δυνατόν να  τεκμηριωθούν τα ευρήματα σε κάθε περίπτωση. Μπορεί η απώλεια ακοής να υποχωρεί όσο γρήγορα φτάνει.

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής με τον COVID-19, είναι σπάνια αλλά συμβαίνει. Είναι σημαντικό να αναφέρετε αμέσως σημεία και συμπτώματα για να αποτρέψετε τη μόνιμη απώλεια ακοής. Με τη σωστή θεραπεία και προληπτική δράση, τα αποτελέσματα μπορούν να μειωθούν ή να αντιστραφούν.



Σχετικά Άρθρα