ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απόλυτη νίκη κατά του AIDS είναι ήδη πραγματικότητα

21 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Ένας 53χρονος από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό HIV με τη βοήθεια μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων αίματος για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Ο άνδρας αυτός είναι ο τέταρτος οροθετικός με HIV (τον ιό που προκαλεί το Αids) ο οποίος σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα και παρόλα αυτά παραμένει υγιής και χωρίς να ανιχνεύεται ο ιός στο αίμα του.

Ο αποκαλούμενος ως «ασθενής του Ντίσελντορφ» βρέθηκε θετικός στον HIV το 2008. Το 2011 εμφάνισε λευχαιμία που αντιμετωπίστηκε με χημειοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος επανήλθε το επόμενο έτος. Το 2013, τα βλαστοκύτταρα αίματος στον μυελό των οστών του άνδρα που δημιουργούν ανοσοκύτταρα, καταστράφηκαν από χημειοθεραπεία και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με βλαστοκύτταρα από αίμα που έδωσε συμβατός δότης.

Είχε προηγηθεί η θεραπεία του τρίτου οροθετικού ασθενή που απαλλάχθηκε πλήρως από τον ιό HIV με την ίδια μέθοδο μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει όμως, αίμα ομφάλιου λώρου. Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο εύκολα διαθέσιμο και επιπλέον δεν χρειάζεται να είναι συμβατό με εκείνο του παραλήπτη. 

Πρόκειται για γυναίκα από τις ΗΠΑ, που θεραπεύτηκε από HIV και έπασχε επίσης από λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο. Το αίμα προήλθε από έναν εν μέρει συμβατό δότη, ενώ δεν εφαρμόστηκε η πρακτική εύρεσης δότη μυελού των οστών.


Σχετικά Άρθρα