ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αλλεργική ρινίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

04 Οκτωβρίου 2019, 08:41

images

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από την εισπνοή αερο-αλλεργιογόνων όπως είναι η σκόνη.

Μπορεί να επηρεάσει, τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες προκαλώντας ρινική συμφόρηση, καταρροή, κνησμό και φτέρνισμα.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της είναι 7%-14%, γεγονός που την καθιστά ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συνδεθεί με σημαντική νοσηρότητα, που δεν περιορίζεται μόνο στην πρόκληση συμπτωμάτων, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάθηση, την απόδοση και την παραγωγικότητα, καθώς και την ποιότητα ζωής του ασθενούς», σημειώνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ Γεωργία Κατσούλη. Και συνεχίζει επισημαίνοντας:

«Η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με ρινικά σπρέϊ και αντισταμινικά φάρμακα βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μερικές φορές, όμως, ούτε αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά ούτε η ανοσοθεραπεία είναι αποδοτικές. Υπάρχουν δε ομάδες ασθενών με αντένδειξη σε φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες».

Στις μέρες μας υπάρχει και μια πιο εξελιγμένη θεραπευτική προσέγγιση που αντιμετωπίζει αυτή και άλλες ρινικές παθήσεις και η οποία χρησιμοποιεί το υπέρυθμο φάσματος φως.

Η ενδορινική φωτοθεραπεία, δηλαδή η εφαρμογή του φωτός σε μια παθολογική περιοχή του ρινικού βλεννογόνου με στόχο την αναγέννηση των ιστών, τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου, αποτελεί μια τέτοια μορφή θεραπείας.

Το φως στην υπέρυθρη περιοχή ασκεί μια αρχικά θερμική επίδραση στο βλεννογόνο της μύτης.

 Η θερμότητα αυτή καταλήγει, μέσω θερμοϋποδοχέων, στο κυτόχρωμα C (ένζυμο της αναπνευστικής αλυσίδας) και δημιουργεί ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο που οδηγεί στην παραγωγή διπόλων.

Η κίνηση των διπόλων μπορεί να οδηγήσει σε πρωτογενείς δράσεις σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο εξηγεί η Δρ. Κατσούλη.

Η χρήση της ενδορινικής φωτοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σε άλλες ρινικές παθήσεις, αφού συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες των ιστών και οδηγεί στην αύξηση της λειτουργικής δράσης των κυττάρων.

Ουσιαστικά αυτή η παραγωγή ενέργειας είναι που τελικά συντελεί στην πιο σημαντική λειτουργία των κυττάρων, την αυτοδιόρθωσή τους.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται μετά από την πλήρη ενδοσκόπηση της μύτης, προκειμένου να καταγραφεί η αρχική κλινική εικόνα του ασθενούς.

Διακόπτεται η χρήση φαρμάκων και επιτρέπεται μόνο η εφαρμογή ρινικών πλύσεων και η χρήση ρινικής ενυδατικής αλοιφής.

Κατόπιν αυτών, καθορίζεται η πρώτη συνεδρία.

Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετούνται μέσα στη μύτη του οι διπλοί ανιχνευτές που εκπέμπουν κόκκινο φως φάσματος (660nm -810nm) και η ρινική κοιλότητα ακτινοβολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με αποτέλεσμα, πολύ γρήγορη διέγερση των τριχοειδών της αγγείων.

Μετά την πρώτη εφαρμογή ο ασθενής νιώθει μείωση της ρινικής συμφόρησης.

Οι ιστοί οξυγονώνονται, η κλινική εικόνα του ρινικού βλεννογόνου βελτιώνεται, παρατηρείται αυξημένη αγγειακή ροή στους ρινικούς ιστούς, αυξημένη αντι-μικροβιακή δράση και επιδιόρθωση τριχοειδών αγγείων τοπικά, όπως αποδεικνύουν σχετικές κλινικές μελέτες.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται περίπου 5-8 συνεδρίες, 15λεπτης διάρκειας.

Σχετικά Άρθρα