ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αιτία πόνου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

06 Νοεμβρίου 2019, 08:13

images

Υπάρχουν οι λίγες, τυχερές που δεν πόνεσαν σχεδόν ποτέ στην έμμηνο ρύση τους και υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες που πονούν από μέτρια ως πάρα πολύ.  Κι ενώ ο ισχυρός και επαναλαμβανόμενος κάθε μήνα πόνος θεωρείται φυσιολογικός, συχνά δεν είναι.

Κάθε κορίτσι που πονάει υπερβολικά κάθε μήνα πρέπει να οδηγείται σε έναν παιδο-γυναικολόγο ή έναν γυναικολόγο γενικά, και να υποβάλλεται σε έναν υπέρηχο κάτω κοιλίας.

 Ο γυναικολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να καθησυχάσει τους γονείς του κοριτσιού ή την νεαρή ενήλικη που τον επισκέπτεται ή να συστήσει παραπάνω εξετάσεις.

Στόχος να αναζητηθεί ο ακριβής λόγος του ισχυρού πόνου που πολλές φορές είναι η ενδομητρίωση.

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει το 5%-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, με τα δύο τρίτα των κρουσμάτων να εκδηλώνονται σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών.

Ένα στα δέκα περιστατικά, εξάλλου, παρατηρείται σε νεότερες γυναίκες και κορίτσια (ηλικίες κάτω των 20 ετών).

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς; Ο ειδικός γιατρός μας λέει ότι η ασθένεια εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός ο οποίος είναι παρόμοιος με τον βλεννογόνο που επιστρώνει το ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα της.

Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Βασιλόπουλος, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, «ο ιστός αυτός συνήθως αναπτύσσεται γύρω ή μέσα σε όργανα της πυέλου, όπως το εξωτερικό τμήμα της μήτρας, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες τις οποίες μπορεί και να αποφράξει, η ουροδόχος κύστη κλπ.

Η δημιουργία του έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται στα προσβεβλημένα όργανα κύστες αίματος ή οζίδια και να αναπτύσσεται φλεγμονή ή συμφύσεις.

Ο ιστός μπορεί επίσης να πιέζει τα όργανα και να προσβάλλει νεύρα».

Τα συμπτώματα είναι σύμφωνα με τον γιατρό, ο ισχυρός πόνος ο οποίος μπορεί να αρχίζει πριν από την περίοδο και να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά το τέλος της, ο πόνος στη διάρκεια του σεξ, πόνος ή άλλα ενοχλήματα κατά την ούρηση ή/και την κένωση των εντέρων, αιμορραγικές διαταραχές, διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης λόγω του πόνου και μειωμένη γονιμότητα.

Και συστήνει ο γιατρός: «Εάν είσαστε πριν την εμμηνόπαυση και έχετε ύποπτα συμπτώματα, επικοινωνήστε δίχως καθυστέρηση με τον γυναικολόγο σας».

«Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και πολλές γυναίκες υποφέρουν επί χρόνια πριν μάθουν τελικά τι έχουν, ώστε να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία», παρατηρεί ο Βασιλόπουλος.

Σχετικά Άρθρα