Γυναίκα που υποβλήθηκε σε επέμβαση εγκεφαλικής διέγερσης έπαιξε κλαρινέτο όσο την χειρουργούσαν
22 Οκτωβρίου 2025, 07:00

Γυναίκα πάσχουσα από Νόσο Πάρκινσον, η οποία έπαιζε κλαρινέτο ενώ υποβαλλόταν σε επέμβαση εγκεφαλικής διέγερσης, δήλωσε ότι ήταν «ενθουσιασμένη» με το πώς πήγε η διαδικασία. Η Denise Bacon, 65 ετών, από το Crowborough στο Ανατολικό Σάσεξ, παρουσίασε άμεση βελτίωση στις κινήσεις των δακτύλων της καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα διοχετεύτηκε στον εγκέφαλό της, ανέφεραν γιατροί στο Νοσοκομείο King's College.
Η συνταξιούχος λογοθεραπεύτρια υποβλήθηκε σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) αφού υπέφερε από τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος Πάρκινσον, με την οποία διαγνώστηκε το 2014 και έχει επηρεάσει την ικανότητά της να περπατάει, να κολυμπάει, να χορεύει και να παίζει κλαρινέτο. Κατά τη διάρκεια μιας 4ωρης χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο King's College, ο Keyoumars Ashkan, καθηγητής νευροχειρουργικής, πραγματοποίησε DBS για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ η κα Bacon παρέμεινε ξύπνια.
Η DBS είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλο και είναι κατάλληλη για ορισμένους ασθενείς με διαταραχές όπως η Νόσος Πάρκινσον. Στην Bacon χορηγήθηκε τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το τριχωτό της κεφαλής και το κρανίο της και η κατάσταση των δακτύλων της παρουσίασε άμεση βελτίωση ενώ η ίδια βρισκόταν ακόμα στο χειρουργικό τραπέζι, επιτρέποντάς της να παίξει ξανά κλαρινέτο μετά από 5 χρόνια.
«Θυμάμαι ότι το δεξί μου χέρι μπορούσε να κινείται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία όταν γινόταν η διέγερση, και αυτό με τη σειρά του βελτίωσε την ικανότητά μου να παίζω κλαρινέτο, κάτι με το οποίο ήμουν ενθουσιασμένη», δήλωσε και συνέχισε:
«Βιώνω ήδη βελτιώσεις στην ικανότητά μου να περπατάω και ανυπομονώ να επιστρέψω στην πισίνα και στην πίστα για να δω αν οι ικανότητές μου έχουν βελτιωθεί εκεί».
Ο καθηγητής Ashkan σχολιάσε: «Χαρήκαμε πολύ που είδαμε μια άμεση βελτίωση στις κινήσεις των χεριών της και, ως εκ τούτου, στην ικανότητά της να παίζει, μόλις διεγείρθηκε ο εγκέφαλος».
Tags: Εγκέφαλος, Νόσος Πάρκινσον