ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γρίπη και απλό κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές τους

19 Ιανουαρίου 2020, 08:05

images

Καταρχάς δεν πρέπει να παριστάνουμε τους γιατρούς. Ούτε να βγάζουμε μόνοι μας διαγνώσεις. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επιμένουν ή επιδεινώνονται, πρέπει να ζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αλλά κι αυτό χρειάζεται λίγο "εκπαίδευση"...

Γρίπη και απλό κρυολόγημα είναι και οι δύο ιώσεις. Πλην όμως ο ιός του απλού κρυολογήματος προκαλεί πάντα ήπια συμπτώματα ενώ ο ιός της γρίπης υπάρχει περίπτωση -ανάλογα το στέλεχος του ιού και την κατάσταση του οργανισμού μας- να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές.

Στο απλό κρυολόγημα εμφανίζουμε συνήθως καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμο ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε και λίγο πυρετό. Πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα, ξεκουραζόμαστε μία μέρα, παίρνουμε ένα απλό παυσίπονο- αντιπυρετικό και η βελτίωση αρχίζει σύντομα...

Στη γρίπη τα πράγματα συνήθως είναι διαφορετικά. Και πρώτα από όλα εμφανίζουμε υψηλό πυρετό και νιώθουμε κακουχία! Αυτή η γενικευμένη κακουχία μαζί με τις μυαλγίες και τις αρθραλγίες πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες ότι πρόκειται για γρίπη!

Βοήθεια ιατρική πάντως ζητάμε άμεσα αν:

-Τα όποια συμπτώματα επιδεινωθούν το δεύτερο 24ωρο από την εμφάνισή τους.

-Έχουμε πόνο στο στήθος.

-Παρουσιάσουμε ταχυκαρδία ή και αρρυθμία.

-Ο πυρετός δεν πέφτει κάτω από 38 Κελσίου παρά τα αντιπυρετικά που παίρνουμε.

Στα παιδιά η διαδικασία πρέπει να είναι πιο αυστηρή και το σωστό είναι να ενημερώνουμε τον παιδίατρο από την αρχή για όλα τα συμπτώματα που παρουσίασαν. Ειδικά δε, αν η κατάσταση επιδεινωθεί το δεύτερο 24ωρο είναι σκόπιμο να οδηγούμε τα πιο μικρά παιδιά στο νοσοκομείο για ενδελεχή έλεγχο.

Η πιο σωστή πρόληψη της γρίπης είναι - πρέπει να τονίσουμε- ο έγκαιρος και ετήσιος εμβολιασμός. Όσοι έχουν ξεπεράσει τα 60 έτη, οι καρδιοπαθείς, καπνιστές, ασθενείς με ΧΑΠ και αιματολογικά νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, τα άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, όσοι έχουν μικρά παιδιά και γέροντες στο σπίτι και όσοι εργάζονται σε χώρους Υγείας, πρέπει να εμβολιάζονται από το φθινόπωρο κάθε χρόνο. Και οι υπόλοιποι πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους.

Σε καθημερινό επίπεδο πρέπει να πλένουμε συνεχώς καλά τα χέρια μας (μετά από χειραψίες, άγγιγμα πόμολου πόρτας, κοινού σταθερού τηλεφώνου, χερούλια σε μέσα μαζικής μεταφοράς) καθώς ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μας όταν με τα χέρια αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας. Αυτές είναι οι τρεις είσοδοι. Εξάλλου, πρέπει να μένουμε σε απόσταση από άτομα που βήχουν και φτερνίζονται και να αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους.

ΠΗΓΗ

ECDC

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα