ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γρίπη, COVID-19 και χρόνιες ασθένειες: Ο πλέον επικίνδυνος συνδυασμός

30 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Το NFID (Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ) διεξήγαγε δύο διαδικτυακές έρευνες μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου 2021, για να κατανοήσει ποιες είναι οι τρέχουσες πρακτικές και στάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, αλλά και να αποκαλύψει τι είδους επικοινωνία υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών τους που ζουν με χρόνιες παθήσεις.

Οι δύο έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Wakefield Research και ανατέθηκαν από το NFID. Στην πρώτη συμμετείχαν 400 επαγγελματίες υγείας (ενδοκρινολόγοι, γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καρδιολόγοι, καθώς και πνευμονολόγοι). Η άλλη έρευνα περιελάμβανε 300 ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία για διαβήτη, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα) και καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 45% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ανέφερε ότι εμβολιάστηκε κατά της γρίπης στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το 40%  είπε ότι «σχεδιάζει» να εμβολιαστεί κατά την τρέχουσα περίοδο γρίπης. Φάνηκε επίσης ότι το 75% των ανθρώπων που έλαβαν ή σχεδιάζουν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης το κάνουν για να «προστατέψουν τον εαυτό τους», ενώ το 61%  το κάνουν «για να προστατεύσουν την οικογένειά τους».

Επιπλέον, το 62% δήλωσε ότι σχεδιάζει να το πάρει για να αποφύγει «να αρρωστήσει με τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του NFID.

Η έρευνα δείχνει ότι το 93% συμφωνεί ότι το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη νοσηλειών και θανάτων που συνδέονται με τη γρίπη.

Εξετάζοντας τους επαγγελματίες υγείας, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μόνο το 31% ανέφεραν ότι συνιστούν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης σε όλους τους ασθενείς τους που έχουν χρόνιες παθήσεις.

Πέρα από αυτό, το 44% συνιστούν ετήσιο εμβόλιο γρίπης στους «περισσότερους από τους ασθενείς τους με χρόνιες παθήσεις». Το 20 τοις εκατό συνιστούν ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης σε «περίπου τους μισούς ασθενείς τους με χρόνιες παθήσεις». και το 5 τοις εκατό το συνιστούν σε «περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών τους με χρόνιες παθήσεις υγείας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Η έρευνα δείχνει ότι το 86% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν ότι ο επαγγελματίας υγείας τους συνέστησε να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης τον περασμένο χρόνο, ενώ το 56 τοις εκατό είπε ότι έλαβε αυτή τη σύσταση από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής τους.

Μόλις το 32% των ατόμων με πνευμονικές παθήσεις δήλωσαν ότι ο πνευμονολόγος τους συνέστησε να εμβολιαστούν για τη γρίπη, ενώ το 10 τοις εκατό των ατόμων με διαβήτη ανέφεραν ότι ο ενδοκρινολόγος τους είπε ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.




Σχετικά Άρθρα