ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Greenpeace: Η ανακύκλωση πλαστικών παραμένει «μύθος» στις ΗΠΑ

30 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Τα ποσοστά ανακύκλωσης πλαστικών μειώνονται ακόμη και όταν η παραγωγή εκτοξεύεται, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace USA, η οποία κατέρριψε τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας για δημιουργία μίας αποτελεσματικής, κυκλικής οικονομίας ως «μυθοπλασία».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, από τους 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παρήχθησαν από νοικοκυριά στις ΗΠΑ το 2021, μόνο 2,4 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώθηκαν, περίπου το 5%. Αφού κορυφώθηκε το 2014 στο 10%, η τάση είναι πλέον πτωτική, ειδικά από τότε που η Κίνα σταμάτησε να δέχεται τα πλαστικά απόβλητα της Δύσης το 2018. Η παραγωγή μη ανακυκλωμένου πλαστικού, εν τω μεταξύ, αυξάνεται ραγδαία καθώς η πετροχημική βιομηχανία επεκτείνεται, μειώνοντας το κόστος .

"Βιομηχανικοί όμιλοι και μεγάλες εταιρείες πιέζουν για την ανακύκλωση ως λύση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ακτιβίστρια της Greenpeace στις ΗΠΑ, Lisa Ramsden. "Κάνοντας αυτό, απέφυγαν κάθε ευθύνη για τη διασφάλιση ότι η ανακύκλωση λειτουργεί πραγματικά'', προσέθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα της Greenpeace USA, μόνο δύο τύποι πλαστικού είναι ευρέως αποδεκτοί στις 375 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης υλικών της χώρας αυτής.

Το πρώτο είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια νερού και σόδας. Το δεύτερο είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), που εμφανίζεται σε μπουκάλια γάλατος, μπουκάλια σαμπουάν και δοχεία προϊόντων καθαρισμού. Αυτά είναι αριθμημένα ως "1" και "2" σύμφωνα με ένα τυποποιημένο σύστημα στο οποίο υπάρχουν επτά τύποι πλαστικών.

Ωστόσο, το ότι τα προϊόντα αυτά είναι θεωρητικά ανακυκλώσιμα δεν σημαίνει ότι ανακυκλώνονται και στην πράξη. Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα προϊόντα PET και HDPE είχαν πραγματικά ποσοστά επανεπεξεργασίας 20,9% και 10,3%, αντίστοιχα — και τα δύο ελαφρώς χαμηλότερα από την τελευταία έρευνα της Greenpeace USA το 2020.

Οι πλαστικοί τύποι "3" έως "7" - συμπεριλαμβανομένων παιδικών παιχνιδιών, πλαστικών σακουλών, περιτυλίγματος προϊόντων, συσκευασιών γιαουρτιού και μαργαρίνης, ποτηριών καφέ και δοχείων τροφίμων - υποβλήθηκαν σε επανεπεξεργασία σε ποσοστά μικρότερα του 5%.

Παρά το γεγονός ότι φέρουν συχνά το σύμβολο της ανακύκλωσης στις ετικέτες τους, τα προϊόντα που χρησιμοποιούν πλαστικούς τύπους "3" έως "7" δεν πληρούν την ταξινόμηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για τα ανακυκλώσιμα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για αυτούς τους τύπους δεν είναι διαθέσιμες σε μια «σημαντική πλειοψηφία» του πληθυσμού, που ορίζεται ως το 60%, και επειδή τα προϊόντα που συλλέγονται δεν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ή τη συναρμολόγηση νέων ειδών.

Ορισμένες χώρες πρωτοστατούν, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία πρόσφατα απαγόρευσε 19 πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Η Αυστρία έχει θέσει στόχους επαναχρησιμοποίησης 25% έως το 2025 και τουλάχιστον 30% έως το 2030 για τις συσκευασίες ποτών, ενώ η Πορτογαλία έχει θέσει επίσης το στόχο του 30% έως το 2030. Τέλος, η Χιλή καταργεί σταδιακά τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και επιβάλλει τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια.


Σχετικά Άρθρα