ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η Συρία ήταν ήδη σε ανθρωπιστική κρίση που τώρα επιδεινώθηκε

10 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα Ελλάδας, με σκοπό να συνεχίζουν και να εντείνουν τη βοήθεια που προσφέρουν από τη πρώτη στιγμή στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των επαρχιών της Συρίας οι οποίες επλήγησαν από τους σεισμούς.

«Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη νέα αυτή καταστροφή, θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμένοι σε μια περιοχή όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ήταν ήδη εκτοπισμένοι» τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, πολλά κτίρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά, περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες. Η περιοχή South Afrin (Jandaris), στο Κυβερνείο του Aleppo φαίνεται να είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο.

Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών χωρίς Σύνορα, αλλά και το προσωπικό όλων των δομών υγείας εργάζονται σκληρά από την πρώτη στιγμή για τη φροντίδα των τραυματιών. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib, έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς.

Οι ανάγκες

Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Οι ομάδες των Γιατρών χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πεδίο, μιλούν για ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, σε επαρκές νερό και σε σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από τον σεισμό.

«Με την οικονομική σας ενίσχυση, οι ομάδες των Γιατρών χωρίς σύνορα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, εκεί όπου οι ανάγκες για παροχή ιατρικής φροντίδας είναι μεγαλύτερες. Κάντε σήμερα μια δωρεά».

https://msf.gr/epeigon



Σχετικά Άρθρα