ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατροί με εξειδίκευση στην κλιματική αλλαγή: Αυτό είναι το μέλλον

13 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Για το Δρ Aaron Hultgren, ορόσημο αποτέλεσε ο τυφώνας Sandy το 2012, όταν ο νεαρός γιατρός Επειγόντων Περιστατικών επέστρεψε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και βρήκε το νοσοκομείο του χωρίς ρεύμα, με τις πόρτες του κλειστές για το κοινό. Η Δρ Lakshmi Balasubramanian, ογκολόγος στο Ώστιν του Τέξας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κλιματική ιατρική μετά το θάνατο μιας ασθενούς που είχε παγιδευτεί στο σπίτι της κατά τη διάρκεια μιας φρικτής καταιγίδας πριν από 2 χρόνια. Ο Δρ Paul Charlton, ένας γιατρόςστο βορειοδυτικό Νέο Μεξικό, πήρε την ίδια απόφαση μετά το κύμα καύσωνα του καλοκαιριού του 2023, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου για σχεδόν μία εβδομάδα συνεχόμενα τον Ιούλιο, σημειώνοντας ρεκόρ.

Οι 3 γιατροί μοιράστηκαν μεταξύ τοτς αυτές τις ιστορίες στις αρχές Νοεμβρίου καθώς συγκεντρώθηκαν στο College Station του Τέξας, στη μέση ενός πρώτου στο είδος του προγράμματος διπλώματος που θα τους κάνει πιστοποιημένους ειδικούς στην «ιατρική του κλίματος». Πρωτεργάτης του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν ο Δρ Jay Lemery, διευθυντής του Προγράμματος Κλίματος και Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, 123 χώρες αναγνώρισαν ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, μαζί με ανακοινώσεις σχετικά με δεσμεύσεις χρηματοδότησης σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και τη μείωση των συνολικών βλαβών για ανθρώπινη υγεία.

Ο Lemery, ο οποίος ήταν στη συνάντηση, λέει: «Μόλις είδαμε (να γίνονται) τεράστιες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για να διπλασιαστεί η ανθεκτικότητα και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, και ωστόσο κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί για να το κάνει αυτό».

Η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται διαρκώς, ειδικά από το 2009, όταν το περιοδικό The Lancet χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή τη «μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία του 21ου αιώνα». Οι υψηλές θερμοκρασίες επεκτείνουν το φάσμα των παρασίτων που μεταφέρουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια. Η ζέστη και η ξηρασία διαταράσσουν τους κύκλους των καλλιεργειών, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων. Μεταξύ 2030 και 2050, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Οκτώβριο, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως μόνο από υποσιτισμό, ελονοσία, διαρροϊκές ασθένειες και θερμικό στρες.

Προειδοποιήσεις όπως αυτή, είναι ένα αυξανόμενο μέρος της ιατρικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Από το 2019, ο αριθμός των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ που απαιτούν μαθήματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει υπερδιπλασιαστεί. Τα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά προγράμματα δημόσιας υγείας προσφέρουν ειδικότητες και συγκεντρώσεις, αλλά το πρόγραμμα διπλωμάτων του Κολοράντο προχωρά ένα βήμα παραπέρα και στοχεύει να μετατρέψει τους εργαζόμενους επαγγελματίες υγείας σε κορυφαίους ειδικούς για το κλίμα και την υγεία.

Σχετικά Άρθρα