ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ξεχνάμε όσο μεγαλώνουμε

12 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Οι επιστήμονες θεωρούν τον εγκεφαλικό μηχανισμό υπεύθυνο για την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, εκτελεί δύο συμπληρωματικές διαδικασίες: Το διαχωρισμό προτύπων και την ολοκλήρωσή τους. 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τέσσερις νεαρούς αρουραίους (ηλικίας μεταξύ 3 και 6 μηνών) και 14 μεγαλύτερους αρουραίους (ηλικίας μεταξύ 22 και 26 μηνών). Αρχικά, οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε τεστ συμπεριφοράς σε έναν υδάτινο λαβύρινθο.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος hyperdrive, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν το πλάγιο άκρο της περιοχής CA3 του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκαν για οκτώ ημέρες για να εντοπίσουν μια κρυμμένη πλατφόρμα διαφυγής σε μια δεξαμενή λαβύρινθου. Κάθε έκτη φορά στο λαβύρινθο θεωρούνταν «δοκιμή ανιχνευτή» και δεν περιλάμβανε πλατφόρμα διαφυγής για τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέση βαθμολογία των αρουραίων κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών ανίχνευσης για να υπολογίσουν ένα δείκτη μάθησης. Τα ποντίκια με βαθμολογία πάνω από 240 κατηγοριοποιήθηκαν ως «ηλικιωμένα με προβλήματα μνήμης», ενώ τα ποντίκια με δείκτη μάθησης μικρότερο από 240 ήταν «ηλικιωμένα χωρίς προβλήματα μνήμης».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω τις γνωστικές ικανότητες των αρουραίων κατά τη διάρκεια συνεδριών αναζήτησης τροφής, εκπαίδευσης σε κυκλική τροχιά και περαιτέρω δοκιμών λαβύρινθου νερού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι αρουραίοι με μειωμένη μνήμη είχαν χειρότερη απόδοση σε διάφορες εργασίες σε σχέση με τους νεότερους και ότι αυτό αντιστοιχούσε με υπερκινητικότητα σε ορισμένα μέρη της περιοχής CA3 του ιππόκαμπου.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι μερικοί από τους ηλικιωμένους αρουραίους χωρίς προβλήματα μνήμης είχαν παρόμοια απόδοση με νεαρούς αρουραίους, παρόλο που έδειχναν σημάδια των ίδιων αλλαγών στις περιοχές CA3.

Για να ερμηνεύσουν τα ευρήματα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε νευρολογικές καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, υπάρχει μικρό έλλειμμα συμπεριφοράς μέχρι να ξεπεραστεί ένα όριο. Είπαν δε ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι μεγαλύτεροι αρουραίοι είχαν παρόμοια απόδοση με τους νεότερους, δεδομένου ότι οι βαθμολογίες τους στο λαβύρινθο εμφανίστηκαν σε μια συνέχεια μεταξύ των βαθμολογιών των νεότερων αρουραίων και εκείνων των πιο εξασθενημένων ηλικιωμένων.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των αντισταθμιστικών μηχανισμών σε ηλικιωμένους αρουραίους χωρίς προβλήματα μνήμης, για να κατανοήσουν πώς αποτρέπουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.




Σχετικά Άρθρα