ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ξεχνάμε όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε;

26 Μαΐου 2024, 08:00

images

Η ασθενής μνήμη και οι ψευδείς αναμνήσεις, είναι βασικά στοιχεία ενός ευέλικτου μυαλού, υποστηρίζει ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath σε ένα νέο βιβλίο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC, μίλησε στον επιστημονικό συγγραφέα, David Robson.   

Στο ερώτημα  του Robson «γιατί γινόμαστε πιο ξεχασιάρηδες όσο μεγαλώνουμε;», ο νευροεπιστήμονας απαντά:

«Το πρόβλημα, καθώς μεγαλώνουμε, δεν είναι απαραίτητα ότι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε αναμνήσεις, αλλά ότι δεν εστιάζουμε στις πληροφορίες που πρέπει να θυμόμαστε. Γινόμαστε πιο αποσπασματικοί και όλα αυτά τα ανόητα πράγματα, λειτουργούν εις βάρος των σημαντικών πληροφοριών που μας ενδιαφέρουν. Και έτσι, όταν προσπαθούμε να ανακαλέσουμε αυτές τις αναμνήσεις, δεν μπορούμε να βρούμε τις πληροφορίες που αναζητούμε».

Σχετικά με το εάν υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε το παραπάνω φαινόμενο και να βελτιώσουμε την ποιότητα των αναμνήσεων μας, ο Ranganath υποστηρίζει πως υπάρχουν 3 βασικές αρχές. Η 1η είναι η ιδιαιτερότητα. Οι αναμνήσεις μας ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και έτσι όσο περισσότερο μπορούμε να κάνουμε κάτι να ξεχωρίζει, τόσο το καλύτερο. Ζωντανές αναμνήσεις που συνδέονται με μοναδικά αξιοθέατα, ήχους και συναισθήματα – είναι αυτές που θα μείνουν. Και έτσι η εστίαση στις αισθητηριακές λεπτομέρειες, σε αντίθεση με το να είμαστε κολλημένοι με κάτι συγκεκριμένο, μας βοηθά πραγματικά να θυμόμαστε καλύτερα.

Η 2η στρατηγική είναι να οργανώσουμε τις αναμνήσεις μας με τρόπο που να τις κάνει πιο ουσιαστικές. Στο βιβλίο του ο ίδιος αναφέρεται στη μέθοδο «Memory Palace», η οποία περιλαμβάνει τη συσχέτιση των πληροφοριών που θέλουμε να μάθουμε και να συγκρατήσουμε με πληροφορίες που ήδη έχουμε.

Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα συνθήματα. Η αναζήτηση πληροφοριών, είναι για τον εγκέφαλο μία πολύ επίπονη και επιρρεπής σε σφάλματα διαδικασία. Γι' αυτό, η δημιουργία συνειρμών και συνθημάτων, μπορεί να βοηθήσει να συμβεί αυτό. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα τραγούδια μπορούν να ξυπνήσουν αναμνήσεις από συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σας. Και υπάρχουν πολλά άλλα καθημερινά στοιχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. 

Αν, για παράδειγμα, προσπαθούμε να θυμηθούμε να βγάλουμε τα σκουπίδια, θα φανταστούμε τον εαυτό μας να περπατά μέχρι την πόρτα και μετά θα κοιτάξουμε τον κάδο απορριμμάτων. Ως αποτέλεσμα, όταν πράγματι φτάσουμε στην πόρτα, αυτό θα λειτουργήσει ως υπόδειξη ότι πρέπει να βγάλουμε τα σκουπίδια.

Σχετικά Άρθρα