ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να είναι πιο έντονες φέτος

10 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες επηρεάζουν περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην ΕΕ υπολογίζονται άλλοι τόσοι! «Οι εποχικές αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που ξεκινούν νωρίτερα από την τυπική (έναρξη της) άνοιξης», εξηγεί ο Δρ Purvi Parikh, αλλεργιολόγος στο Allergy & Asthma Network. 

Με απλούς όρους, μια εποχική αλλεργία είναι μια αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο στον αέρα - συνήθως γύρη - που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. «Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντισώματα IgE έναντι ενός συγκεκριμένου αλλεργιογόνου όπως η γύρη», δηλώνει ο Parikh. «Όταν έρχεστε σε επαφή με αυτά τα αλλεργιογόνα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναπτύσσει μια υπερευαίσθητη απόκριση, απελευθερώνοντας μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνες στην κυκλοφορία του αίματός σας … προκαλώντας συμπτώματα αλλεργίας».

Με μεγαλύτερες ποσότητες γύρης να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, η φαγούρα στα μάτια και ο βήχας είναι χειρότερα από το συνηθισμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσετε κρίσεις άσθματος και δύσπνοια, μαζί με εξανθήματα και πρήξιμο.

Οι αλλεργίες σας μπορεί επίσης να είναι χειρότερες φέτος, εάν δεν φοράτε προστατευτική μάσκα προσώπου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021, αναφέρει ότι η περίοδος απελευθέρωσης της γύρης, ξεκινά 20 ημέρες νωρίτερα και έχει 21% περισσότερη γύρη από ό,τι το 1990.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική, ίσως να είχατε παρατηρήσει ότι οι αλλεργίες σας ήταν λιγότερο συχνές και σοβαρές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μάσκες προσφέρουν ένα επίπεδο προστασίας από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα. Ωστόσο, ενώ οι μάσκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων τα τελευταία χρόνια, ο Parikh λέει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που κάνει τις εποχικές αλλεργίες να διαρκούν περισσότερο και τα συμπτώματά τους εντονότερα.  

Κι άρα όλες οι φετινές μετρήσεις δείχνουν ότι κάθε χρόνο από εδώ και εμπρός, τα πράγματα για αυτούς που αντιμετωπίζουν εποχικές αλλεργίες θα είναι όλο και χειρότερα!

Σχετικά Άρθρα