ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο ύπνος έχει προστεθεί στη λίστα ελέγχου καρδιαγγειακής υγείας;

03 Ιουλίου 2022, 08:00

images

Η American Heart Association (AHA) ενημέρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες της για την καρδιαγγειακή υγεία του 2010, ώστε να περιλαμβάνει πλέον και τον ύπνο. Αυτή η νέα λίστα ονομάζεται The Life's Essential 8 και πήρε το όνομά της από 8 βασικές προϋποθέσεις της:

-Υγιεινή διατροφή,

-συμμετοχή σε αθλήματα,

-αποφυγή της νικοτίνης,

- υγιή ύπνο,

-υγιές βάρος,

-υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα,

-υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα,

-υγιή αρτηριακή πίεση.

Η AHA αναφέρει πως η ιδανική ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι τουλάχιστον 7 ώρες αλλά λιγότερο από 9 ώρες τη νύχτα. Εάν ο μέσος όρος των ωρών ύπνου σας είναι πάνω ή κάτω από αυτό το εύρος, πιθανότατα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή σας υγεία. Ωστόσο, ο υγιής ύπνος δεν καθορίζεται απλώς από τη διάρκειά του.

Ο Δρ Thomas M. Kilkenny , MS, FAASM, FCCP, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island στη Νέα Υόρκη, είπε στο Healthline ότι «η εργασία με βάρδιες, ο διακοπτόμενος ύπνος και οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, όλα αυτά μπορούν να μειώσουν την ποιότητα της εμπειρίας ύπνου, ακόμη και αν συμπληρωθούν επαρκείς ώρες ύπνου».

«Είναι πολύ σημαντικό να καθιερωθεί μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα που ακολουθείται κάθε βράδυ. Κάποιος πρέπει να προγραμματίσει την ώρα του ύπνου του με τον ίδιο τρόπο που θα προγραμματίζαμε μια συνάντηση», είπε ο Kilkenny. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο και κοιμούνται όποτε βρίσκουν χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους».

«Λέω σε όλους τους ασθενείς μου ότι πρέπει να είστε «κάθετοι» κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κοιμάστε καλύτερα «οριζόντια» τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώνετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και σωματική δραστηριότητα» , δήλωσε στο Healthline ο Δρ Alex Dimitriu, ειδικός στην Ψυχιατρική και την Ιατρική του Ύπνου και ιδρυτής των Menlo Park (Καλιφόρνια) Psychiatry & Sleep Medicine και BrainfoodMD.

Ο Dimitriu συμβούλεψε ότι για να έχετε έναν καλό ύπνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε τις τελευταίες ώρες πριν από αυτόν, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, η έντονη άσκηση, το έντονο φως, οι ενδιάμεσοι/μεσημεριανοί ύπνοι και οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε να συνδέετε το κρεβάτι σας με την εξάντληση. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, και να επιστρέψετε στο κρεβάτι όταν νυστάζετε.


Σχετικά Άρθρα