ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί κάποιες γυναίκες παθαίνουν συχνά κολπίτιδα

19 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Η βακτηριακή κολπίτιδα αφορά το 20% των γυναικών παγκοσμίως και προκαλείται από τις αλλαγές στη φυσική ισορροπία του μικροβιώματος του κόλπου. Βασικές αιτίες είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο ιός HIV, ο ιός του έρπητα, τα χλαμύδια ή η γονόρροια και οι αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη. Κάποιοι ερευνητές τώρα θέτουν το ερώτημα αν το μικροβίωμα του πέους είναι η πηγή της έναρξης της λοίμωξης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois συνέκριναν το μικροβίωμα ζευγαριών πριν και μετά την εμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, δείχνουν ότι το μικροβίωμα του άνδρα παίζει τελικά ρόλο στην έναρξη της βακτηριακής κολπίτιδας και μάλιστα βακτήρια που υπάρχουν στο μικροβίωμα του πέους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβή πρόβλεψη περιστατικών βακτηριακής κολπίτιδας σε μία γυναίκα.

«Η αντιβιοτική θεραπεία για την βακτηριακή κολπίτιδα έχει περιορισμένη μακροπρόθεσμη επιτυχία, με έως και 50% των γυναικών να επανεμφανίζει το πρόβλημα εντός έξι μηνών, γι’αυτό και χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία. Η θεραπεία του άνδρα σεξουαλικού συντρόφου ίσως να αποτελεί μια νέα στρατηγική», αναφέρει η Δρ. Supriya D. Mehta, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Chicago και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στην έρευνα που διεξήχθη, παρακολούθησαν 168 ετερόφυλα ζευγάρια από την Κένυα. Κατά την έναρξη της μελέτης οι γυναίκες έπασχαν από βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά με την πάροδο ενός έτους τη νόσο ανέπτυξε περισσότερο από το 31% των γυναικών. Παρόλο που η συνολική σύνθεση του μικροβιώματος ήταν διαφορετική από άνδρα σε άνδρα, η ανάλυση έδειξε μια άμεση σχέση ανάμεσα στη σύνθεση του μικροβιώματος ενός άνδρα και στην εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας στη σύντροφό του. 

Σχετικά Άρθρα