ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ένα από τα βασικά συμπτώματα στέρησης αλκοόλ είναι ο πονοκέφαλος;

02 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Περίπου 283 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, πάσχουν από διαταραχή χρήσης αλκοόλ, μία κατάχρηση με τρομερές επιπτώσεις για την υγεία για την οποία υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να απεξαρτηθούν, αλλά είναι πολύ δύσκολο», είπε ο Yu Shin Kim, PhD, ερευνητής νευροεπιστήμης στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. "Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα σοβαρά συμπτώματα στέρησης που ωθεί τον ασθενή να καταναλώσει ξανά αλκοόλ, επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι, μετά την κατανάλωση, το αλκοόλ θα μειώσει πραγματικά τον πονοκέφαλο. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Έτσι αναπτύσσουν εξάρτηση από το αλκοόλ", συμπληρώνει.

Ο Kim, αναπληρωτής καθηγητής στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Κέντρου Επιστήμης Υγείας, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι μια ορμόνη του στρες που ονομάζεται παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRF), ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα γνωστά ως μαστοκύτταρα στη μήνιγγα - τη λεπτή, διαφανή μεμβράνη κάτω από το κρανίο.

Η μήνιγγα περιλαμβάνει περιφερικές νευρικές ίνες και περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία. Ο CRF συνδέεται με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα μαστοκυττάρων που ονομάζεται MrgprB2, είπε ο Kim. Αυτό είναι το κεντρικό εύρημα της μελέτης της ομάδας που δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου στο περιοδικό Neuron.

«Μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η ορμόνη του στρες CRF απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει πολλές λειτουργίες», είπε ο Kim. "Ο CRF ταξιδεύει μέσω των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων στην ύλη της σκληράς μήνιγγας, όπου απελευθερώνεται από τα αγγεία και συνδέεται με το MrgprB2. Αυτό δίνει σήμα στα μαστοκύτταρα να αποκοκκωθούν ή να ανοίξουν και να εκκρίνουν χημικούς αγγελιοφόρους που επάγουν λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων (διεύρυνση).

"Αυτό ενεργοποιεί επίσης τις περιφερειακές νευρικές ίνες που εκτείνονται από τους νευρώνες των γαγγλίων του τριδύμου, οι οποίοι είναι αισθητικοί νευρώνες. Έτσι ευαισθητοποιούνται αυτοί οι νευρώνες και ένα άτομο έχει πονοκέφαλο από τη στέρηση του αλκοόλ."

"Ο MrgprB2 είναι ένας πολύ συγκεκριμένος υποδοχέας για τα μαστοκύτταρα. Μόνο τα μαστοκύτταρα έχουν αυτούς τους υποδοχείς", είπε ο Kim.

Αυτή η έρευνα μπορεί να δώσει την ώθηση για περαιτέρω μελέτες που αφορούν σε διαταραχές χρήσης ουσιών, δήλωσε. Μπορεί να είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής θεραπείας για την αναστολή της αλληλεπίδρασης CRF και MrgprB2, με αποτέλεσμα λιγότερα σήματα πόνου κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα