ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί βήχουμε ακόμη και εβδομάδες μετά την ανάρρωση από ίωση;

14 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Σας έχει τύχει ποτέ να είχατε κρυολόγημα ή γρίπη αλλά στη συνέχεια να σάς ταλαιπωρεί ένας συνεχής βήχας επί εβδομάδες αφού έχετε αναρρώσει από όλα τα άλλα συμπτώματά σας; Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Οι ερευνητές αναφέρουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου το 11%-25% όλων των ενηλίκων, θα εμφανίσουν μεταλοιμώδη βήχα μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με τον Omid Mehdizadeh, MD -ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια- ο μεταλοιμώδης βήχας, μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού και προκαλείται από έναν ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα.

«Ο μεταλοιμώδης βήχας οφείλεται συνήθως σε αυξημένη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της μύτης, του λαιμού, του φωνητικού συστήματος και των πνευμόνων», εξήγησε ο Mehdizadeh.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία των βρογχικών σωλήνων και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Ο Mehdizadeh εξηγεί ότι ένας τρόπος για να διακρίνουμε έναν μεταλοιμώδη βήχα από κάτι πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι ο μεταλοιμώδης βήχας είναι συνήθως ξηρός. «Ο παραγωγικός βήχας, που σχετίζεται με δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, θα πρέπει να αξιολογηθεί», σημείωσε.

Τα συμπτώματα πρέπει να εξαφανιστούν μετά από περίπου 3 έως 8 εβδομάδες. Δεν απαιτούνται συνταγογραφούμενες θεραπείες, αν και τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. 

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από 8 εβδομάδες ή έχετε άλλα συμπτώματα που να σας προκαλούν ανησυχία, όπως παραγωγικό βήχα, αιματηρή βλέννα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πυρετό ή προβλήματα στην κατάποση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Σχετικά Άρθρα