ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιαούρτι για καλή υγεία και ωραίο σώμα

07 Οκτωβρίου 2019, 07:32

images

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι είναι γιαούρτι και τι είναι «επιδόρπιο γιαουρτιού» καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια από… επιδόρπια.

Το γιαούρτι για να πήξει χρειάζεται «πυτιά».

Όπως αναφέρει το υπουργείο γεωργίας της Κύπρου «απαραίτητα υλικά για την παρασκευή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων είναι το γάλα, η πυτιά και το άλας». Και το πολύ –πολύ σε γιαούρτια να προσθέσουν και λίγη ζάχαρη.

Από την άλλη πλευρά, τα επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν ζελατίνη ή βούτυρο γάλακτος, τροποποιημένο άμυλο, μπισκότο, σιρόπι και γενικότερα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης μη φυσικής.

Τα συστατικά αυτά δεν συμφωνούν με τον ορισμό του κανονικού, παραδοσιακού γιαουρτιού και για τον λόγο αυτό έχουν υποχρεωθεί οι παρασκευαστές του να αναγράφουν στην συσκευασία ότι είναι «επιδόρπιο».

Ας δούμε όμως ποια είναι η διατροφική αξία του παραδοσιακού γιαουρτιού

Καταρχάς μπορεί να είναι πλήρες ή light. Το πλήρες έχει γύρω στα 4% λιπαρά ενώ το light έχει από 0%-2%.

Επίσης μπορεί να παρασκευάζεται με γάλα αγελάδας, από γάλα γίδας ή να είναι πρόβειο.

Όλες οι συσκευασίες αναφέρουν επάνω αναλυτικά πόσες θερμίδες περιέχει ανά 100 γραμ., όπως και την περιεκτικότητά του σε πρωτείνες, λίπη κλπ.

Η διατροφική του αξία όμως δεν είναι πολύ γνωστή… Το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Εξάλλου, τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών του.

Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, ενώ το παραδοσιακό χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο .

Προτείνεται η κατανάλωσή του κατά τη θεραπεία ασθενών με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα.

Επίσης πρόσφατη μελέτη σε 5.000 Ισπανούς επί δύο έτη, βρήκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και του μειωμένου κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: Nutrition data

Σχετικά Άρθρα