ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για έξι διαφορετικούς τύπους Covid-19 κάνουν λόγο Βρετανοί ερευνητές

10 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Η  Covid-19, δηλαδή η νόσος που προκαλεί σε κάποιους ο ιός Sars-Cov-2, ενδεχομένως δεν είναι μια μόνο νόσος αλλά 6 διαφορετικοί τύποι της αρχικής, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο medRxiv.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην συγκεκριμένη μελέτη, ο κάθε τύπος της νόσου που προκαλεί ο ιός Sars-Cov-2 διαφέρει σε ένταση και στην ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής στους βαριά νοσούντες.

Ο βήχας, ο πυρετός και απώλεια της όσφρησης είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα της Covid-19 που φαίνεται να συνυπάρχουν και στα έξι είδη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, κούραση, διάρροια, σύγχυση, απώλεια της όρεξης και βέβαια δύσπνοια.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.600 ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματα τους σε μια εφαρμογή. 

Οι 6 ομάδες συμπτωμάτων, από τα λιγότερο ως τα πιο σοβαρά στα οποία κατέληξαν είναι:

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, όχι πυρετός.

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης.

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, όχι βήχας.

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο θώρακα, κόπωση.

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, κούραση, σύγχυση, μυϊκός πόνος

-Πονοκέφαλος, ανοσμία, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο θώρακα, κούραση, σύγχυση,  μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, πόνος στην κοιλιά.

Όπως σημειώνουν, οι τελευταίοι τρεις τύποι που αναφέρουμε πιο πάνω συνδέονται με την πιο σοβαρή νόσηση. Αλλά το εύρος όσων έχουν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή κυμαίνεται από 9% ως 20%, ενώ όσοι έχουν ελαφρύτερα συμπτώματα και χρειάζονται υποστήριξη στην αναπνοή είναι από 2% έως 3%.

Πάντως, σχεδόν το 50% από τους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατέληξε σε νοσοκομείο σε σύγκριση με 16% που είχαν πιο ελαφρά συμπτώματα.

Η Dr. Claire Steves, του King's College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές στην περίθαλψη και στην παρακολούθηση ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι για σοβαρή Covid-19.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα