ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γήρανση, αντιγήρανση και μακροζωία

22 Μαΐου 2023, 07:00

images

Ο Δρ David Sinclair είναι ο συνδιευθυντής του Κέντρου Paul F. Glenn για την Έρευνα Βιολογίας της Γήρανσης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής και συνιδρυτής αρκετών εταιρειών βιοτεχνολογίας. Έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας ότι η γήρανση είναι μια… ασθένεια που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έφτασε ακόμη και στο σημείο να πει ότι η γήρανση είναι η «μεγαλύτερη επιδημία» της ανθρωπότητας και ότι πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερους πόρους προκειμένου να βρεθεί μια θεραπεία. Η δουλειά του έχει ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη αρκετών πολλά υποσχόμενων νέων θεραπειών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι η κορυφαία φωνή που θα εκφράζει την καταπολέμηση της γήρανσης.

Ο Δρ Sinclair έχει πολλές βασικές αρχές αντιγήρανσης για μακροζωία. Αυτές περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, διαλείπουσα νηστεία, τακτική άσκηση, διαλογισμό και κρυοθεραπεία. Ο Δρ Sinclair ακολουθεί αυτές τις αρχές και, επιπλέον, αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τις ακτινογραφίες και το κάπνισμα.

Η διατροφή του Δρ David Sinclair είναι φυτική, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ζάχαρης, ζυμαρικών και άλλων αμυλούχων τροφών. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολύ νερό και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γιαουρτιού, πλούσιου σε προβιοτικά. Η συμβουλή του Sinclair είναι το να δοκιμάστε διαφορετικές δίαιτες μέχρι να βρείτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για τον σωματότυπό σας.

Τα μεσογειακά τρόφιμα είναι γνωστό ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν εξετάζουμε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικές, εάν γίνονται σωστά. Σημαντικό δεν είναι μόνο πόση πρωτεΐνη τρώμε αλλά και η πηγή της. Μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι "από πού προέρχεται το κρέας μου;"

Η δίαιτα Sirtfood είναι μια σχετικά νέα διατροφική προσέγγιση που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των «σιρτουινών» στο σώμα. Αυτές οι σιρτουίνες πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του βελτιωμένου μεταβολισμού, της καλύτερης κυτταρικής υγείας και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο Δρ Sinclair πιστεύει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες  μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλώντας φλεγμονή. Επιπλέον, είναι υποστηρικτής της κετο δίαιτας, επειδή μελέτες έχουν βρει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και λίπος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Sinclair, ο καλύτερος τρόπος για να αντιστρέψετε τη γήρανση είναι να κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής. Η άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή, η προσεκτική ζωή και η μέτρια λήψη συμπληρωμάτων είναι σημαντικοί παράγοντες για την αργή γήρανση.


Σχετικά Άρθρα