ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γενετικές μεταλλάξεις στον καρκίνο του παγκρέατος ανοίγουν το δρόμο για θεραπευτικό εμβόλιο

15 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Ετησίως, περισσότεροι από 490.000 ενήλικες σε όλο τον κόσμο, διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος, καθιστώντας το είδος αυτό, τον 12ο πιο συχνό καρκίνο στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η 4η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο. Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του παγκρέατος - αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του συνόλου των περιπτώσεων - με μέσο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης μικρότερο από 10%. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι οι παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, δεν συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης για αυτόν τον τύπο καρκίνου του παγκρέατος αλλά παρατήρησαν ότι περισσότερο από το 90% των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος, έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAST, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη και θάνατο των κυττάρων.

Τώρα, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανακάλυψαν ότι τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος με ορισμένους τύπους μεταλλάξεων του γονιδίου KRAS, έχουν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους με άλλους τύπους μεταλλάξεων. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό NPJ Precision Oncology, προσθέτει στοιχεία στη συνεχιζόμενη έρευνα που εξετάζει τις μεταλλάξεις του KRAS ως πιθανό στόχο για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Ο Δρ Dan Zhao, ερευνητής στο Τμήμα Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας και συν-επικεφαλής αυτής της μελέτης, εξήγησε στο Medical News Today:

«Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, προβλέπεται να είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, αλλά οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν περιορισμένες. Το συνολικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών για ασθενείς που έχουν μεταστατική νόσο, είναι μικρότερο από 5%. Η συχνότητα του καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται. Η αποτελεσματική θεραπεία για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, είναι επιτακτική ανάγκη».

Άφησε δε να εννοηθεί ότι ήδη προχωράει η έρευνα και η ανάπτυξη ενός θεραπευτικού εμβολίου, το οποίο θα στοχεύει τις μεταλλάξεις αυτές και θα "χτυπάει" αυτό το δύσκολο είδος καρκίνου εκ των έσω χαρίζοντας ζωή στους ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα