ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φύση και ζώα προλαμβάνουν τις αλλεργίες στα παιδιά

03 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Τα παιδιά που ζουν κοντά στη φύση, παίζουν στο χώμα και έρχονται σε επαφή με κατοικίδια ζώα από τη βρεφική τους ηλικία, έχουν σαφώς χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αλλεργιών στην υπόλοιπη ζωή.

Το "μικροβίωμα" έχει μπει στο λεξιλόγιό μας την τελευταία περίπου 10ετία και αφορά όχι μόνο τους μικροοργανισμούς που διαβιούν φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας αλλά και αυτούς που διαβιούν στον πεπτικό σωλήνα και στα γεννητικά μας όργανα. Συγκεκριμένα βακτήρια σε συγκεκριμένη συγκέντρωση μάς ωφελούν τα μέγιστα και μάς διατηρούν υγιείς και ανθεκτικούς σε εξωτερικές "επιθέσεις". Αν όμως το πλήθος τους μειωθεί ή αυξηθεί υπερβολικά, ή αλλάξει η σχέση των πληθυσμών μεταξύ τους, τότε έχουμε κάποιο πρόβλημα.

Στις αλλεργίες συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Όταν γεννηθούμε και περάσουμε τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής μας στη... γυάλα, χωρίς επαφές με μικρόβια και ιούς, τότε αποκτάμε μία αντίδραση στην επαφή μαζί τους και εμφανίζουμε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως αλλεργία. Βεβαίως οι αλλεργίες έχουν και γενετικό υπόβαθρο αλλά η διαχείριση του μωρού από τη στιγμή της γέννησης και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, είναι καθοριστική.

Οι ειδικοί συστήνουν να φέρνουμε το μωρό σε τακτική επαφή με συγγενείς, με κατοικίδια ζώα που είναι εμβολιασμένα, αλλά και με άλλα παιδάκια που πιθανώς θα μεταδώσουν ιώσεις, αλλά είναι κι αυτό μέσα στη ζωή! Αν μάλιστα η μητέρα το θηλάζει για τουλάχιστον 6 μήνες, τότε το βρέφος έχει αντισώματα που του μεταφέρθηκαν από τη μητέρα του ως έτοιμοι "σωματοφύλακες"!

Σχετικά Άρθρα