ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυλακή και πρόστιμο για τον Κινέζο που τροποποίησε το DNA βρεφών

08 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών καταδικάστηκε ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι, ο οποίος το 2018 ανακοίνωσε ότι κατάφερε να γεννηθούν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφη. Την είδηση μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέροντας ότι εκτός από την φυλάκιση, του επιβλήθηκε και καταβολή προστίμου 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 384.000 ευρώ), 

Ο Χε Τζιανκούι τον Νοέμβριο του 2018 είχε ανακοινώσει προκαλώντας παγκόσμιος σοκ, ότι γεννήθηκαν δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS· Ο πατέρας τους ήταν φορέας του ιού HIV.

Οι κινεζικές αρχές, που κατηγορήθηκαν τότε για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε αυτού του είδους την επιστημονική δραστηριότητα, έδωσαν εντολή να τερματιστεί αμέσως κάθε έρευνα του εν λόγω επιστήμονα και ότι επρόκειτο να υπάρξουν ανακρίσεις και διώξεις.

Ο Χε καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενζέν, της μητρόπολης της νότιας Κίνας όπου έκανε την έρευνά του, διότι «προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων προς αναπαραγωγή», ανέφερε το πρακτορείο "Νέα Κίνα".

Και συμπληρώνει ότι γεννήθηκαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά με βάση την έρευνα του εν λόγω επιστήμονα καθώς τον Ιανουάριο του 2019 μια δεύτερη γυναίκα κυοφορούσε άλλο ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο, η γέννηση του οποίου δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ο Χε, πρώην βοηθός καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και άλλοι δύο επιστήμονες, καταδικάστηκαν για παράνομες ιατρικές πρακτικές και παραβίαση των κανονισμών και των ηθικών αρχών της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας, επισήμανε ακόμη το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο καταδικασθείς δήλωσε το 2018 υπερήφανος για το επίτευγμά του ενώπιον ακροατηρίου 700 ανθρώπων που τον παρακολουθούσε κατά τη σύνοδο Human Genome Editing Summit στο Χονγκ Κονγκ. «Αισθάνομαι υπερήφανος. Αισθάνομαι ο πιο υπερήφανος», σημείωσε, αποκαλύπτοντας επίσης ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του.

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης απευθυνόμενος σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου διεξάγονταν η διεθνής αυτή σύνοδος για το ανθρώπινο γονιδίωμα, ότι οκτώ ζευγάρια, αποτελούμενα όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα που δεν είναι οροθετική, είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα αυτό. Ωστόσο το ένα από αυτά αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Ο ίδιος την χρηματοδότησε, πρόσθεσε. Για να διαλύσει τις ανησυχίες ότι αυτή έγινε μυστικά, εξήγησε ότι ο ίδιος απασχολεί την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο», σημείωσε ωστόσο ο Χε Τζιανκούι, αναφερόμενος σε βίντεο που μεταδόθηκε στο YouTube σχετικά με την γέννηση των δίδυμων κοριτσιών. 

Περισσότεροι από 100 Κινέζοι επιστήμονες, βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την απογοήτευσή τους γι’ αυτή την τρέλα με τα τροποποιημένα βρέφη. Υπογράμμιζαν ότι καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα.


Σχετικά Άρθρα