ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Φουντώνει" ο εφιάλτης του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

03 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται στη Γερμανία τα κρούσματα Covid-19. Σύμφωνα με το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας "Ρόμπερτ Κοχ", με 955 νέα κρούσματα εντός μιας ημέρας, σημειώθηκε το Σάββατο ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από τις αρχές Μαϊου. Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός νέου lockdown γράφει η DW. Εν τω μεταξύ, η Πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κήρυξε χθες "κατάσταση καταστροφής" και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για την πρωτεύουσα Μελβούρνη.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν ήδη εκδοθεί νέες οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων, αλλά οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.

Χθες η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα -ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νέων περιστατικών που έχει καταγράψει – και επτά θανάτους λόγω της COVID-19. Οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα και κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι ισχύοντες κανόνες αποτρέπουν χιλιάδες και χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη νοσηλεία χιλιάδων ανθρώπων και πολλές περισσότερες τραγωδίες από αυτές που έχουμε δει. Αλλά δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 5 πμ κάθε μέρα θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα το βράδυ στη Μελβούρνη, απαγορεύοντας στους σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους εκτός και να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.

Οι σαρωτικοί νέοι περιορισμοί μειώνουν τον χρόνο που οι κάτοικοι της Μελβούρνης μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και την αγορά των απαραίτητων προμηθειών. Σε όλα τα σχολεία θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη.
Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά και τα εστιατόρια, όπου ήδη δεν επιτρέπονται οι καθήμενοι πελάτες, θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και διανομής φαγητού.

Η Αυστραλία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες χώρες αλλά και καταγράψει περίπου 18.000 κρούσματα και μόλις πάνω από 200 θανάτους λόγω της COVID-19. Η κήρυξη "κατάστασης καταστροφής" δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία της Βικτόριας για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις και να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Άντριους. «Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε».

Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πολυπληθέστερη της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα 12 κρούσματα, με τις αρχές να εκδίδουν «ισχυρή» σύσταση για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Η επιβολή του θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο το Μάρτιο, προειδοποιεί ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα της Οικονομίας (DIW) Μαρσέλ Φράτζερ, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό.

Κάθετα αντίθετος με την χαλάρωση των μέτρων, όπως το ζητούσαν πάνω από 20.000 διαδηλωτές εχθές στο Βερολίνο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Όποιος υποτίμησε το κορωνοϊό διαψεύστηκε, τονίζει σε συνέντευξη του στην Bild. Όπως εκτιμά, το δεύτερο κύμα εκδηλώθηκε ήδη στη Γερμανία. Και επιβάλλεται προσοχή και μια άμεση και συνεπή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ πρόστιμα και ποινές για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας από πρόθεση ή από αμέλεια. Γεγονός είναι ότι τα κρατίδια προβλέπουν πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων προστασίας (φυσική απόσταση, χρήση μάσκας κ.ά.), στην πράξη όμως οι τοπικές αρχές επιδεικνύουν, μέχρι στιγμής, μεγάλη ανοχή.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα