ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Forever chemicals» και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

21 September 2023, 07:00

images

Νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με καρκίνο, έχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών στο σώμα τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS), των parabens και των φαινολών, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του δέρματος και της μήτρας, που σχετίζονται με ορμόνες. Αυτές οι χημικές ουσίες, που βρίσκονται συνήθως στα πλαστικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, έχουν ονομαστεί «forever chemicals», καθώς δεν διασπώνται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για μήνες έως χρόνια.

Τα χημικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τη λειτουργία των ορμονών και πρέπει να θεωρηθούν περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. Η μελέτη προσθέτει δεδομένα σε υπάρχοντα στοιχεία που αποκαλύπτουν τις καρκινογόνες επιδράσεις των χημικών ουσιών PFAS, δήλωσε ο Δρ Kenneth Spaeth, MD MPH, επικεφαλής της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο Northwell Health.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα αίματος και ούρων από άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τις συγκεντρώσεις 7 PFAS και 12 φαινολών και parabens. Εξέτασαν επίσης την αυτοαναφερόμενη διάγνωση μελανώματος μαζί με καρκίνους του θυρεοειδούς, του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Για να αξιολογήσουν τις σχέσεις με βάση το φύλο μεταξύ των forever chemicals και των διαγνώσεων καρκίνου, οργάνωσαν τα δεδομένα με βάση το φύλο. Τα τελικά μεγέθη δείγματος αφορούσαν 8.010 άνδρες και 8.686 γυναίκες στην ανάλυση PFAS και 5.084 άνδρες και 5.344 γυναίκες στην ανάλυση φαινόλης συν paraben. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ενώσεις συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης μελανώματος στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, ενώ οι αυξήσεις στις ενώσεις PFAS - συγκεκριμένα, PFDE, PFNA και PFUA - συνδέθηκαν με 2,07, 1,72 και 1,76 αντίστοιχα μεγαλύτερη πιθανότητα προηγούμενης διάγνωσης μελανώματος στις γυναίκες.

Τα αυξημένα επίπεδα PFNA συνδέθηκαν με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και το αυξημένο PFUA συσχετίστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Το αυξημένο DCP25, τύπος φαινόλης, συσχετίστηκε επίσης με διαγνώσεις καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα υψηλότερα επίπεδα άλλων parabens συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες πιθανότητες ορισμένων καρκίνων. Για παράδειγμα, τα υψηλότερα επίπεδα BPA και BP3 συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες προηγούμενου καρκίνου των ωοθηκών. Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα BP3, DCP25 και DCP24 συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες προηγούμενου μελανώματος.

Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο ότι η σχέση μεταξύ των επιπέδων forever chemicals και της διάγνωσης του καρκίνου, επηρεάστηκε από την εθνικότητα. Προηγούμενες διαγνώσεις καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας ήταν πιο συχνές μεταξύ των λευκών γυναικών με υψηλότερη έκθεση σε PFAS.


Σχετικά Άρθρα