ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φάσμα αυτισμού: Υπάρχει ένα πρώιμο σύμπτωμα κοινό σε όλα τα παιδιά

11 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Mελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, αναφέρει ίσως το πιο πρώιμο σύμπτωμα ότι το παιδί είναι στο φάσμα του αυτισμού. Ερευνητές εξέτασαν 1.089 παιδιά 1 έως 2,5 ετών από το Κέντρο Περίθαλψης Children’s Healthcare στην Ατλάντα, με συμπτώματα του φάσματος του αυτισμού εκ των οποίων τα 519 είχαν ήδη θετική διάγνωση. Το πείραμα περιλάμβανε την προβολή 14 βίντεο διάρκειας 1 λεπτού με διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών. 

Ειδικές κάμερες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών στα παιδιά του πειράματος με ρυθμό 120 φορές ανά δευτερόλεπτο για να καταγράψουν μικροκινήσεις όση ώρα παρακολουθούσαν τις ταινίες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα μπήκαν σε υπολογιστή για να ελεγχθούν από πρόγραμμα που εντοπίζει τις διαταραχές αυτισμού. Η μέθοδος παρακολούθησης της οφθαλμικής κίνησης, είχε 86% ακρίβεια στον εντοπισμό της διαταραχής.

Ο καθηγητής Warren Jones, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Emory της Τζόρτζια, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα μικρά παιδιά προσλαμβάνουν τις οπτικές κοινωνικές πληροφορίες, μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός και αντικειμενικός βιοδείκτης για τον εντοπισμό πρώιμων συμπτωμάτων αυτισμού».

Δηλαδή κατέληξαν ότι η έλλειψη ή αδυναμία οπτικής επαφής (να μάς κοιτάει το παιδί στα μάτια όταν του μιλάμε) είναι ένας πρώιμο σύμπτωμα όπως και γενικά οι κινήσεις των ματιών στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα. Κι αυτό ίσως βοηθήσει μελλοντικά τους Αναπτυξιολόγους να κάνουν πιο νωρίς και με μεγαλύτερη ασφάλεια τη διάγνωση.

Σχετικά Άρθρα