ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φαρμακευτική ουσία ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας

24 Μαΐου 2023, 10:00

images

Μία δοκιμή δεύτερης φάσης του brepocitinib, ενός φαρμάκου που δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία για διάφορες ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η δερματομυοσίτιδα, έδειξε θετικά αποτελέσματα και για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας. Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από το περιοδικό Arthritis and Rheumatology.

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους με ψωρίαση, έχει ψωριασική αρθρίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει επίσης στοιχεία που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών με ψωρίαση σε περίπου 8 εκατομμύρια.

Η ψωριασική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τις αρθρώσεις και το δέρμα, αλλά η υποκείμενη φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει συστήματα και όργανα, όπως τα μάτια, την καρδιά και τους πνεύμονές σας.

Ο Δρ Chirag Patel από το Hansa Medical παρομοιάζει την ψωριασική αρθρίτιδα με παρόμοιες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, ενώ επεσήμανε ότι «η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά όργανα και συμπτώματα, ενώ η ρευματοειδής σχετίζεται λίγο περισσότερο με τις αρθρώσεις».

Το συγκεκριμένο φάρμακο δρα αναστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί τη φλεγμονή που βρίσκεται στον πυρήνα της ψωριασικής αρθρίτιδας, ενός τύπου φαρμάκου που ονομάζεται αναστολέας κινάσης Janus ή JAKi.

Σύμφωνα με τους ερευνητές- οι οποίοι ήταν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και την Αυστραλία –  η χρήση του brepocitinib θα μπορούσε να καλύψει ένα κενό στις επιλογές θεραπείας. «Παρά την ποικιλία των θεραπευτικών επιλογών, οι στόχοι θεραπείας PsA για μείωση της δραστηριότητας της νόσου, πρόκληση ύφεσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής (HRQoL) και της λειτουργίας που σχετίζεται με την υγεία, καθώς και της πρόληψης δομικών βλαβών και επιπλοκών… παραμένουν ανεκπλήρωτη ανάγκη».

Τέλος, ο Patel υποστηρίζει ότι η εξέταση των επιλογών θεραπείας, απαιτεί μια ενδελεχή εξέταση, όχι μόνο των φαρμάκων που έχει ήδη πάρει ένας ασθενής, αλλά και άλλων παραγόντων.

«Πόσο καιρό έχει ένας ασθενής ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα; τι λειτούργησε, τι δεν λειτούργησε; Ακόμη και η ασφάλιση, ξέρετε, ορισμένα φάρμακα καλύπτονται από ασφάλιση, μερικά κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, ειδικά τα νέα σε σταθερή μηνιαία βάση που μπορεί να είναι απαγορευτικό για κάποιον και ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα παλαιότερο φάρμακο».


Σχετικά Άρθρα