ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: Προσοχή στη μηνιγγίτιδα σε βρέφη

22 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Σήμα κινδύνου για αύξηση της νεογνικής λοίμωξης από ιό που προκαλεί μηνιγγίτιδα εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) καθώς από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης (EWRS) κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναφέρει 19 λοιμώξεις με τον ιό Echo 11 που ανήκει στην ομάδα εντεροϊών και προκαλεί μηνιγγίτιδα. Από αυτά τα νεογνά, τα εννέα κατέληξαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε, επίσης, δύο θανατηφόρα περιστατικά νεογνών από τον E11 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αναφέρθηκαν κρούσματα συγκεκριμένα από τη Γαλλία, την Κροατία, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ιταλία ενώ συνέβησαν και οι δύο θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση των λοιμώξεων E11 που σχετίζονται με σοβαρά περιστατικά νεογνών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ιοί που απομονώθηκαν από κρούσματα στην Ιταλία ανήκουν στο ίδιο γενετικό σύμπλεγμα με αυτούς που απομονώθηκαν στη Γαλλία το 2023 και αποτελούν μέρος μιας νέας αποκλίνουσας γενεαλογίας. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί εάν αυτή η νέα γενεαλογία σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ σπάνια εμφάνιση τέτοιων σοβαρών λοιμώξεων και με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το ECDC αξιολογεί τον κίνδυνο για το γενικό νεογνικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου χαμηλό.

Σε λοίμωξη από εντεροϊούς η έναρξη της νόσου είναι συνήθως αιφνίδια. Πυρετός εμφανίζεται σε 76% -100% των ασθενών και μπορεί να είναι διφασικός: στην αρχή παρουσιάζεται με μη ειδικά συμπτώματα (εμέτους, ανορεξία, διάρροια, βήχα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και μυαλγίες), εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται με την έναρξη των μηνιγγικών συμπτωμάτων.



Σχετικά Άρθρα