ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη

15 September 2021, 11:30

images

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Στην Ευρώπη αποτελεί τον συχνότερο ανδρικό καρκίνο αλλά γενικότερα τα στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του προστάτη ανά τον κόσμο είναι ψηλά. Το ποσοστό εμφάνισής του στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 1 στους 9 άντρες και τα ποσοστά εμφάνισης και η συχνότητα του συνδέονται άμεσα με μεγαλύτερες ηλικίες αντρών.

Αν και σε ηλικίες κάτω των 50 ετών υπολογίζεται πως μόνο 1 στους 350 άνδρες (ποσοστό εμφάνισης 0,28%) θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στις ηλικίες μεταξύ 50-59 το ποσοστό εμφάνισης τείνει να εξαπλασιάζεται με 1 στους 52 άντρες (ποσοστό εμφάνισης 1,92%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το έτος 2018 καταγράφηκαν 751 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο που αναλογούν στο 8,6% του συνόλου των επιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου στην Κύπρο.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται πολύ αργά και ο εντοπισμός και η θεραπεία του πριν εμφανιστούν συμπτώματα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανδρών ή να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο.

Ο προστάτης και η λειτουργία του

Όπως λέχθηκε σε διαδικτυακό συνέδριο στο πλαίσιο του περασμένου Movember από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Φοιτητών Ιατρικής σε συνεργασία με το Movember Cyprus, ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Αυτός ο προστατευτικός αδένας είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, παράγει το περισσότερο από το υγρό που εμπλουτίζει το σπέρμα και περιέχει μύες που βοηθούν στην προώθηση του σπέρματος για την εκσπερμάτιση.

Ο προστάτης χρειάζεται την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, και ο φυσιολογικός προστάτης έχει μέγεθος περίπου 10 με 15 ml. Το μέγεθος του αυξάνεται με την ηλικία και μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως δυσκολία στην ούρηση, που αυτά τα προβλήματα είναι κοινά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και δεν είναι πάντα συμπτώματα καρκίνου.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται στον προστάτη αφύσικα κύτταρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται κακοήθης όγκος στην περιοχή.

Αυτά τα κύτταρα μπορεί να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και μερικές φορές να εξαπλωθούν έξω από τον προστάτη σε άλλες περιοχές του σώματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού επιζούν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή.

Αντίθετα, ο καρκίνος υψηλού βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία με τη μέση ηλικία τα 69 έτη.

Συμπτώματα και Παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με το NIH

Τα κύρια συμπτώματα καρκίνου του προστάτη είναι τα εξής:

  • Αίσθηση συχνής ανάγκης για ούρηση.
  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Δυσφορία κατά την ούρηση.
  • Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα.
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του προστάτη είναι

  • Το οικογενειακό ιστορικό ηλικίας άνω των 50.
  • Φυλή: Παρατηρείται ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν διπλάσιο κίνδυνο από τον Λευκό πληθυσμό ενώ οι Ασιάτες είναι σπανιότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
  • Επιπλέον η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα καθώς η παχυσαρκία και η διατροφή σε ζωικά λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο όπως σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου ή άλλης ασθένειας.

Πρόληψη: Η καλύτερη θεραπεία 

Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη είναι οι γενετικές εξετάσεις και o έλεγχος με τη μέθοδο PSA και τη δακτυλική εξέταση οι οποίες συνιστώνται μετά τα 45. Οι εξετάσεις συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων και αποσκοπούν στην πρόληψη και στην ανίχνευση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα