ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου Προστάτη

15 September 2022, 09:00

images

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, σε Ευρώπη και Αμερική. Στα αρχικά στάδια, η νόσος είναι ασυμπτωματική και ο άνδρας αποκτά συμπτώματα μόνο σε προχωρημένα στάδια. Ως εκ τούτου, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικές!

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και η διατροφή.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό, σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από το είδος αυτό καρκίνου.

Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο, πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι' αυτό το λόγο οι ουρολόγοι, καλούν τους άνδρες άνω των 50 ετών να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ουρολόγο τους και να υποβάλλονται σε δακτυλική εξέταση και μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) που εντοπίζεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Οι άνδρες των οποίων ο πατέρας είχε καρκίνο του προστάτη ή είχαν πολλαπλά περιστατικά στην οικογένεια και ενδέχεται να έχουν γονιδιακή προδιάθεση, είναι καλό να ξεκινούν την πρόληψη από τα 40 χρόνια καθώς αυτό είναι ένα είδος καρκίνου που αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή ιδανικά γίνει πρώιμη διάγνωση, δεν προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα