ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υπογονιμότητας

07 Νοεμβρίου 2019, 09:33

images

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό γεννήσεων μειώνεται συνεχώς.

Έτσι, το 2012 είχαμε 1,4 γεννήσεις ανά άτομο, το 2013 πέσαμε στις 1,39 γεννήσεις ανά άτομο, το 2014 στις 1,3, το 2015 στις 1,31 και έτσι συνεχίσαμε το 2016- 2017.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ως χώρα για να αναπληρώσει τον πληθυσμό της χρειάζεται τουλάχιστον 2,10 γεννήσεις ανά άτομο.

Τα στοιχεία μας κατατάσσουν ως την τέταρτη χαμηλότερη χώρα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερη σημασία έχει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας 2019 που ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου  με τις φετινές δράσεις να είναι αφιερωμένες στην εκπαίδευση για τη γονιμότητα.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Fertility Europe του οποίου το σωματείο «Κυβέλη» είναι μέλος, με πρωτοβουλία του Πολωνού ευρωβουλευτή Bartosz Arlukowicz διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Μιλάμε για την γονιμότητα με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση όλων των εφήβων καθώς και την ίση αντιμετώπιση όλων τον Ευρωπαίων υπογόνιμων ανθρώπων».

Το κεντρικό μήνυμα φέτος είναι «Η Γονιμότητα σας, Το Μέλλον σας, Η Οικογένεια σας!»

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Αφροδίτη Αλεξοπούλου, μέλος του ΔΣ του Fertility Europeκ, η οποία δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στους νέους να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τι μπορούν να κάνουν για τη γονιμότητα τους και τη δημιουργία της μελλοντικής τους οικογένειας». «Υποστηρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι αυτοί που πρέπει να εισάγουν την εκπαίδευση για τη γονιμότητα στα σχολεία για όλους τους Ευρωπαίους εφήβους». παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Η ευρωπαϊκή εκστρατεία Εβδομάδας Γονιμότητας 2019 είναι δυνατή χάρη στους γενναιόδωρους εταίρους μας, που μας στηρίζουν για την επίτευξη των στόχων μας.  Και τους ευχαριστούμε πολύ».

Η πρόεδρος του «Κυβέλη», Δήμητρα Δρακοπούλου επισήμανε:

«Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Fertility Europe δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε όλοι. Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την εκπαίδευση και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει σταδιακά να το εντάξουμε και στη δική μας ατζέντα εδώ στην Ελλάδα και όχι μόνο για θέματα γονιμότητας. Το σωματείο μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες και προς αυτήν την κατεύθυνση με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από θέματα γονιμότητας».

Σχετικά Άρθρα