ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Έξυπνα» κινητά και ρολόγια ως εργαλεία αναγνώρισης της Νόσου Πάρκινσον

19 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, πάσχουν από τη Νόσο Πάρκινσον, μία νευρολογική πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει τις κινήσεις του. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ τα πρώιμα σημάδια της νόσου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες διερευνούν συνεχώς τρόπους διάγνωσης της πάθησης στα πρώιμα στάδια.

Μια τέτοια ομάδα ερευνητών προέρχεται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Στη νέα τους μελέτη, αναφέρουν ότι καθημερινά smartwatches και smartphones, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των αλλαγών στα συμπτώματα του Πάρκινσον με την πάροδο του χρόνου σε άτομα με πρώιμο στάδιο της Nόσου Πάρκινσον.

Aυτή η έρευνα διεξήχθη ως μέρος μιας μελέτης που ονομάζεται WATCH-PD, η οποία παρακολούθησε 82 ενήλικες με πρώιμη, μη θεραπευμένη νόσο και 50 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας 3 συσκευές: φορητούς αισθητήρες «Opal», ένα Apple Watch 4 ή 5 και ένα iPhone 10 ή 11 με μια εφαρμογή ειδικά για τη Nόσο Πάρκινσον που ονομάζεται BrainBaseline.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Jamie Adams, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο University of Rochester Medical Center, the Center for Health + Technology, οι ερευνητές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν smartwatches για να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου Parkinson, επειδή τα smartwatches και smartphones, είναι προσβάσιμα και φιλικά προς τον χρήστη με πολλούς ανθρώπους να έχουν ήδη αυτές τις συσκευές.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες και συλλέχθηκαν δεδομένα για το πώς άλλαξαν τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα των συμμετεχόντων που συλλέχθηκαν μέσω ενός έξυπνου ρολογιού, ανίχνευσαν συμπτώματα της Nόσου Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μειώσεων στο ρυθμό βαδίσματος, αύξησης του τρέμουλου, μέτριων αλλαγών στην ομιλία και μείωσης της κίνησης των χεριών.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι το έξυπνο ρολόι και η εφαρμογή ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν αντικειμενικά αλλαγές στο βάδισμα και τον τρόμο σε διάστημα ενός έτους σε άτομα με πρώιμη νόσο», εξήγησε η Adams.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Parkinson’s Disease.

Σχετικά Άρθρα