ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξατομικευμένα παυσίπονα: Πώς λειτουργούν

22 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Περίπου 1,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια πάθηση που σχετίζεται με τον πόνο γενικά στο σώμα ή ειδικά τον πόνο στο μυοσκελετικό σύστημα παγκοσμίως. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, οστεοαρθρίτιδα και ινομυαλγία.

Οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο εξαρτώνται από τη σοβαρότητά του. Οι πιο ήπιες μορφές πόνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης και της ιβουπροφαίνης.

«Οι θεραπείες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση του πόνου είναι ουσιαστικά ενιαίες. Τον οξύτερο πόνο τον αντιμετωπίζουμε με ΜΣΑΦ ή οπιοειδή», εξηγεί η Δρ Cynthia Renn, καθηγήτρια της Επιστήμης του Πόνου και των Μεταφραστικών Συμπτωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η  Δρ Jelena M. Janjic , αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Duquesne, και η ομάδα της, δοκίμασαν το σύστημα παροχής νανοσωματιδίων τους με celecoxib σε μοντέλο τραυματισμού ισχιακού νεύρου αρουραίου. Διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία με μία μόνο ενδοφλέβια δόση του νανοθεραπευτικού τους celecoxib απαιτούσαν 2.000 φορές λιγότερο από το φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου για 6 ημέρες από τους αρουραίους που έλαβαν θεραπεία από το στόμα.

Η Δρ Janjic και η ομάδα της παρατήρησαν ότι αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή το φάρμακο μεταφέρθηκε μόνο στα απαραίτητα σημεία του οργανισμού και αλληλεπιδρούσε με τα ίδια τα μακροφάγα κύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους προκάλεσαν μια σειρά επιδράσεων που τελικά μείωσαν τη φλεγμονή.

Σε μια άλλη μελέτη, η ομάδα της διαπίστωσε ότι μια δόση του νανοφαρμάκου οδήγησε σε 32 ημέρες ανακούφισης από τον πόνο σε αρσενικά ποντίκια με νευρική βλάβη και 11 ημέρες ανακούφισης από τον πόνο σε θηλυκά με την ίδια πάθηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου χωρίς φάρμακα.

Παρακολουθώντας τη λήψη του νανοφαρμάκου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαφορές φύλου προκύπταν από διαφορετικά επίπεδα μακροφάγων μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ως απόκριση στον πόνο.

Η Δρ Janjic δήλωσε ότι το σύστημα χορήγησης νανοϊατρικής τής λύνει δύο βασικά προβλήματα ταυτόχρονα: Από τη μία πλευρά, μπορεί να θεραπεύσει το χρόνιο πόνο και από την άλλη, μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακολογικές επιδράσεις in vivo.

Μια τέτοια διπλή επίδραση, σημείωσε καταληκτικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες επιλογές θεραπείας και να βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικά άτομα καθώς μεγαλώνουν και αλλάζουν οι υποκείμενες φυσιολογίες τους.



Σχετικά Άρθρα